Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver anden dødsulykke i byggeriet rammer udlændinge

Byggeriets arbejdsgivere skal være bedre til at sørge for grundig oplæring af udenlandske medarbejdere, så arbejdsulykker kan begrænses, anbefaler eksperter.

Hver anden dødsulykke i bygge- og anlægsbranchen rammer udlændinge, der arbejder på danske byggepladser.

Sidste år omkom fire polske statsborgere under arbejde på danske byggepladser, og det var halvdelen af i alt otte dødsulykker.

Udenlandske statsborgere er generelt overrepræsenteret, ikke bare når det gælder dødsulykker, men også mindre alvorlige arbejdsulykker, viser statistik fra Arbejdstilsynet.

Det er baggrunden for, at arbejdsmiljøeksperter har udarbejdet et 56 sider stort idekatalog, der skal begrænse ulykker blandt udlændinge beskæftiget dels i byggebranchen, dels inden for landbruget.

»Vi har interviewet en lang række nøglepersoner, herunder en del migrantarbejdere, for at pejle os ind på, hvad man kan gøre for at forebygge ulykker,« siger arbejdsmiljøkonsulent Marchen Vinding Petersen, COWI, der sammen med Sociologisk Institut ved Københavns Universitet og FrydendalConsult har lavet kataloget for Arbejdsmiljøforskningsfonden.

»Noget af det væsentligste er, at arbejdsgivere sikrer sig, at udlændinge får en ordentlig oplæring og forstår sikkerhedsreglerne. Det er ikke nok at udlevere nogle sikkerhedsregler på skrift, for det er ikke sikkert, udlændinge forstår det eller tør spørge ind til det. Så må man vise helt konkret, hvordan man gør og så få den udenlandske person til at genfortælle,« siger Marchen Vinding Petersen.

Udover sprogvanskeligheder peger projektet på, at de udenlandske medarbejdere på byggepladser ofte arbejder i et højt tempo på en ofte ringe akkord. Det kan øge risikoen for, at der sker ulykker på byggepladsen.

Idekataloget nævner også muligheden for at indføre obligatoriske såkaldte sikkerhedskørekort, en form for certifikat, som beviser, at medarbejderne har gennemført virksomhedens sikkerhedskursus og bestået kursets test.

Et af de mere vidtgående forslag er at indføre kædeansvar, så bygherre eller hovedentreprenør kan gøres ansvarlig for brud på arbejdsvilkår blandt underentreprenører.

»Migrantarbejderne fortæller, at de oplever, at sikkerheden oftest er ringest ude i sidste led af kæden, hos mindre udenlandske underentreprenører,« siger Marchen Vinding Petersen.

Arbejdstilsynet har nedsat en særlig taskforce, der kigger arbejdsmiljøet på byggepladser efter i kortene.

»Der er mange danske og udenlandske entreprenører, der er godt med, men vi ser desværre, at nogle - især udenlandske virksomheder - springer over, hvor gærdet er lavest og eksempelvis undlader at anvende stilladser eller ordentlige stiger. Udlændinge er generelt mere risikovillige end danskere, og vi ser desværre talrige situationer, hvor udlændinge er beskæftiget i farlige situationer,« siger Hasse Mortensen, Arbejdstilsynet.

Hos erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri er man i gang med tiltag, der kan begrænse de mange arbejdsulykker blandt udlændinge.

»Ministeren har bedt os om en handleplan for, hvordan vi kan få knækket ulykkeskurven, og det skal vi i gang med her i foråret,« siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.

»Vi er i Dansk Byggeri opmærksomme på, at når der modtages udenlandske folk på pladserne, så skal man være særlig opmærksom på, at de kommer med en anden sikkerhedskultur, end den vi har på rygraden i Danmark. Derfor er det som altid vigtigt at give grundig instruktion og føre tilstrækkeligt med tilsyn, når man modtager udenlandske firmaer,« siger Mette Møller Nielsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.