Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver anden advokat overvejer at forlade branchen

Jobudlængsel, dårlig ledelse og ønsket om mere tid med familien er nogle af årsagerne til, at hver anden advokat eller advokatfuldmægtig overvejer at søge nye græsgange.

Efter syv år på et stort advokatkontor i København valgte Torben Christensen at skifte spor. Nu arbejder han som advokat i Statoil Fuel & Retail A/S. »Jeg savner nogle gange at være en del af de store sager, som advokatkontorerne får. Men omvendt så er man tættere på kunden hos Statoil, og man har et stort ansvar, og det synes jeg også er spændende,« siger Torben Christensen.
Efter syv år på et stort advokatkontor i København valgte Torben Christensen at skifte spor. Nu arbejder han som advokat i Statoil Fuel & Retail A/S. »Jeg savner nogle gange at være en del af de store sager, som advokatkontorerne får. Men omvendt så er man tættere på kunden hos Statoil, og man har et stort ansvar, og det synes jeg også er spændende,« siger Torben Christensen.

Det var blevet tid til at prøve noget nyt. Gennem syv år havde nu 38-årige Torben Christensen arbejdet med virksomhedsoverdragelse hos et stort advokatkontor i København, men selv om han var glad for sit job, stod han ved en skillevej.

»Når man har været så længe på et advokatkontor, så er næste skridt, at man forsøger at blive partner. Og jeg følte ikke, at jeg kunne tage det skridt uden at have prøvet noget andet først,« siger Torben Christensen, der i sidste ende besluttede sig for at søge nye udfordringer.

Så han pakkede sin Karnov i kassen og skiftede advokatkontoret ud med et job i et kapitalforvaltningsselskab, inden han efter nogle år rykkede til sit nuværende job som advokat i Statoil Fuel & Retail A/S, der administrerer den canadiske Couche-Tard-koncerns danske tankstationer.

»Jeg savner nogle gange at være en del af de store sager, som advokatkontorerne får. Men omvendt så er man tættere på kunden hos Statoil, og man har et stort ansvar, og det synes jeg også er spændende,« siger Torben Christensen.

Og netop det at finde en ny, spændende indgang til sit fag er én i et kludetæppe af årsager, der får advokater og advokatfuldmægtige til at overveje deres stilling på de danske advokatkontorer.

Hver anden advokat går med tanker om at forlade branchen, viser en ny undersøgelse fra juristernes fagforening, Djøf, og det er alt for mange, mener Karen Bregnehøj Beck, formand for Forening af Advokater og Advokatfuldmægtige i Djøf.

»Det er skræmmende højt, og det er et tegn på, at der er et problem i branchen. Det er klart, at advokater i vidt omfang skal stå til rådighed for deres løn. Men når vi kan se, at så mange overvejer at forlade branchen, så tolker jeg det sådan, at løn og vilkår som pakke ikke er konkurrencedygtig,« siger hun.

Hjemmet og jobbet skal hænge sammen

Hos brancheforeningen Danske Advokater er man opmærksom på, at et stort antal advokat føler udlængslen.

»Det er nogle tal, som vi tager alvorligt også selv om det er naturligt for unge at overveje fremtiden. Det er utrolig vigtigt for os at kunne tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Vi har ikke problemer med at tiltrække unge, men vi arbejder meget på, hvordan vi kan blive bedre til at fastholde dem, end vi er i dag. Vi vil drive advokatkontorer som moderne erhvervsvirksomheder, og en stor del af det er at have de dygtigste medarbejdere,« siger adm. direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup, der påpeger, at advokatkontorerne altid har været vugge for advokater i virksomheder og det offentlige.

Ifølge Djøf-undersøgelsen er den hyppigste grund til, at advokaterne vil forlade branchen det uforenelige i et hektisk arbejdsliv og ønsket om et velfungerende familieliv. Som advokat eller advokatfuldmægtig arbejder man i gennemsnit 45 timer om ugen.

At balancen mellem familie- og arbejdsliv er svær at holde, overrasker ikke Helle Rosdahl Lund, daglig leder af Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

»Generelt kan vi se, at den generation, der er på vej på arbejdsmarkedet, har nogle helt andre forventninger til at være der. Vi ser balancerede mænd, der takker nej til lange arbejdsdage, og kvinder, der ikke længere tænker »enten-eller« om karriere og familieliv, men i højere grad tænker »både-og« om det,« siger Helle Rosdahl Lund, der vurderer, at fokus på et balanceret arbejdsliv vil stige de kommende år.

»Jeg tror, vi ser toppen af isbjerget om nogle få år. Det er så tæt på, fordi mange ældre er ved at trække sig ud af arbejdsmarkedet, og der er flere, der skal ind, men det gider de ikke på de her vilkår,« siger Helle Rosdahl Lund.

Advokatgerningen er et arbejde, hvor der fra tid til anden dukker store arbejdspukler op, og da kan det være svært både at være familiemennesker og dedikeret medarbejder. Men i det store billede er det ikke uforeneligt at arbejde på et advokatkontor og have et godt familieliv, mener Randi Back Poulsen, der er managing partner i Bech-Bruun.

»Hos os har vi meget fokus på samspillet mellem familie- og arbejdsliv. Et advokatkontor er et travlt sted, og det ved dem, der søger vores branche, også. Nogle gange kan man bare ikke gå klokken 16,« siger Randi Back Poulsen.

»Vi har sagt, at hvis en medarbejder mener, at fremtiden ligger i advokatbranchen, og det er uforeneligt med deres liv ved siden af, så vil vi gerne tale med dem om at tilrettelægge en ordning. Jeg tror, vi har 20-25 forskellige ordninger, for ikke alle medarbejdere passer til dem samme løsning. Det er vigtigt at understrege, at det at uddanne sig til advokat ofte er en vej til at blive virksomhedsjurist, og mange har det fokus.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.