Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvem bliver de kommende vindere af afkast

Fine veteranbiler, mønter, guld og vin har givet baghjul til de klassiske investeringer over de seneste ti år. Her er eksperternes bud på de kommende vindere af afkast.

Med et afkast på 485 procent er klassiske veteranbiler af den fineste aftapning den suveræne vinder af afkast over de seneste ti år. Men nok så overraskende er det måske, at også mønter, frimærker, vin og guld har været en bedre pengeanbringelse end både danske og udenlandske aktier generelt, som i perioden tog voldsomme prisdyk under finanskrisen fra 2008.

Det viser beregninger, som er baseret på de mest valide indeks, Berlingske Business har kunnet finde. Men historiske afkast er på ingen måde en garanti for et tilsvarende fremtidigt afkast, og kunsten er nu at finde det bedste køb i de forskellige kategorier, som kan sikre det bedste afkast fremover.

En række af landets bedste kendere og fagfolk kommer i det følgende med deres bedste bud på de fremtidige vindere. Men for den almindelige investor er vejen til afkastet i nogle af de mere alternative varegupper ikke så lige, som når der købes en aktie i en netbank.

Alligevel er mange danskere interesserede i at sætte en del af formuen i et alternativt aktiv, som måske oven i købet kan give glæde ud over den forøgede værdi.

»Det er en problemstilling, jeg møder forholdsvis tit. Folk elsker at se dem, der har vundet på rouletten, og 500 procent i afkast er det samme som at vinde på rouletten,« siger privatøkonomisk rådgiver og indehaver af Finanshuset i Fredensborg, Kim Valentin.

Han påpeger, at en succesfuld investering i sådan et aktiv som en klassisk bil i endnu højere grad end ved investering i værdipapirer kræver viden.

»Det er forbundet med held, medmindre du ved sindssygt meget om klassiske biler. Men hvis du ikke ved noget om det, så er det det samme som at gå på rouletten. Så er du nødt til at alliere dig med nogen, der ved mere end dig selv,« siger han.

Direktør i rådgivningsvirksomheden Uvildige, Hans Peter Christensen, påpeger en anden risiko ved alternative investeringer.

»Afkastet på den type aktier kræver jo en efterspørgsel den dag, man vil sælge det. Der har været megen snak i de senere år om, hvor mange nyrige kinesere og sydamerikanere, der har fattet interesse for de europæiske goder som vin og fine biler. Det betyder, at der er flere om at købe, og det presser priserne op. Men noget af det ligner modeluner. Mønter og frimærker har længe været samleobjekter, men klassiske biler kan være et modelune,« siger Hans Peter Christensen.

Han vurderer vinderne på listen over afkast som illikvide investeringer i forhold til traditionelle værdipapirer.

»De skal typisk sælges på auktion, og der er en risiko for, at aktivet bliver upopulært. Dertil er der omkostninger til auktionshuse, som er noget højere end kurtage på aktier. Desuden giver de alternative aktiver nogle andre typer risici. Der er en risiko for at købe noget, der er uægte eller prissat helt forkert. Der er ikke den samme risiko ved en aktie på fondsbørsen,« siger han.

Begge rådgivere peger på, at afkast på alternative aktiver bør gå hånd i hånd med glæden ved at eje dem.

»Jeg har en kunde med en Rolls Royce, som han kører i et par gange om året. Det har sikkert været en god investering, og han har glæde af den. Så den type ting adskiller sig også ved at have brugsværdi og give glæde. Det er mere end en passiv investering,« siger Hans Peter Christensen.

Kim Valentin peger også på den enorme fordel der er ved skattefriheden, hvis der ikke er tale om systematisk og erhvervsmæssig handel med bilerne, urene eller vinene.

»Det er vigtigt at tage i betragtning, at det er en skattefri gevinst. Hvis du køber et maleri og lader det hænge et stykke tid, så er det indbo, og så er gevinsten skattefri ved salg. Det er ikke uinteressant, og hvis du har mange penge, så kan du sagtens tænke i, at dit indbo er meget værd, når du går på pension. Men det må ikke være det eneste, du har,« siger Kim Valentin.

I forhold til den tørre investeringsteori uden hensyn til vind i håret eller rødvin til ganen, så er guld et af de mest traditionelle alternativer til værdipapirer.

»Det er en klassisk aktivklasse, som opfører sig anderledes, end aktierne har gjort. Så det kan godt give mening ud fra en porteføljeteori – hvis der er negativ korrelation, så kan man mindske udsvinget i sin formue. Men man skal være opmærksom på, at guldet ikke genererer et løbende afkast ligesom eks. renten på obligationer og udbytte fra aktier,« siger Hans Peter Christensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.