Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Huslejen på private boliger til studerende er eksploderet

En ungdomsbolig på det private marked koster over 5000 kroner om måneden i København, viser en kortlægning.

At finde en billig lejlighed svarer til at finde en diamant.

Sådan lyder udmeldingen fra medejer og direktør Mads Hvidberg fra prisportalen Moneybanker til Politiken mandag.

Portalen har undersøgt priserne på lejeboliger i landets studiebyer.

Den kortlægning viser, at en ungdomsbolig på 39 kvadratmeter i det almene byggeri i København fås for godt 2900 kroner om måneden.

En tilsvarende ungdomsbolig på det private markedet sniger sig op på en gennemsnitspris på mere end 5300 kroner månedligt.

I Aarhus koster en privat ungdomsbolig i gennemsnit mere end 4300 kroner om måneden, mens den almene kan fås for cirka 2400 kroner.

Problemet er bare, at der ikke er særlig mange almene ungdomsboliger til rådighed i landets studiebyer, siger Mads Hvidberg til Politiken.

- Kommer du for eksempel fra Jylland uden nogen relation til boligmarkedet i København, og dine forældre ikke kan købe en lejlighed til dig, så vil du være henvist til at bo dyrt eller langt fra dit studiested, lyder det.

Der er blot 3343 almene ungdomsboliger i Københavns Kommune, mens der i Aarhus er cirka dobbelt så mange, 6827.

Ifølge boligminister Ole Birk Olesen (LA) er det dog ikke det almene boligmarked, der skal løse problemet for de studerende.

Det skal ske ved hjælp af mindre private boliger, der ikke nødvendigvis er fuldt udstyrede, men for eksempel deler køkken og bad.

Det siger han til Politiken mandag.

- Kommunerne kan gøre meget mere for at øge mængden af små og dermed billigere udlejningsboliger, der egner sig til studerende, siger han.

København har i en årrække stillet krav om, at nye lejligheder i gennemsnit skulle være på 95 kvadratmeter, men overborgmester Frank Jensen (S) er klar til at gøre op med de stramme regler.

- Vi har allerede lempet reglerne i 2015, men har endnu ikke set effekten, så vi skal se på, om der er yderligere behov for at slække på kravet til størrelsen af boligerne, siger overborgmesteren til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.