Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hundredvis af kvinder får grundløs kræftdiagnose

500 danske kvinder får hvert år stillet en grundløs kræftdiagnose, viser ny undersøgelse.

500 danske kvinder får hvert år stillet en kræftdiagnose, selv om de i realiteten aldrig ville blive syge. Det vurderer forskere fra Det Nordiske Cochrane Center på baggrund af en ny britisk undersøgelse, som forskerpanelet UK Panel on Breast Cancer Screening netop har publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet. Det skriver Information.

- For hver kvinde, hvis liv bliver reddet af screeningsprogrammet, får tre kvinder konstateret kræft, selv om tilstanden ikke udvikler sig til sygdom i kvindens levetid. Tallene ligger meget tæt på de tal, som vi selv er nået frem til i tidligere studier, siger Karsten Juhl Jørgensen, der er forsker og læge ved Det Nordiske Cochrane Center, til Information og fortsætter:

- Mammografiscreening giver raske kvinder kræft. En stor del af de kvinder, der bliver overdiagnosticeret, får fjernet brystet helt, mens resten får det fjernet delvist. Og en stor del får unødvendig stråle- og nogle også kemobehandling, der i værste fald kan koste kvinderne livet.

Overdiagnostik

I 2000 satte Folketinget Det Nordiske Cochrane Center, der allerede for 10 år siden påviste overdiagnosticeringens konsekvenser, til at undersøge problemets omfang, men valgte alligevel at indføre mammografiscreening ved lov.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm erkender, at mammografiscreening fører til overdiagnostik, men påpeger, at alle kvinder, som får stillet en kræftdiagnose, rent faktisk har kræft, også selv om tilstanden ikke udvikler sig til reel sygdom.

- Panelet vurderer, at man skal invitere 235 kvinder for at redde én kvinde fra at dø af brystkræft, hvilket viser, at det er et godt screeningsprogram. Med baggrund i blandt andet det britiske panels vurderinger anbefaler Sundhedsstyrelsen fortsat mammografiscreening efter en samlet afvejning. Det er dog vigtigt, at den enkelte kvinde selv kan tage stilling til, om hun vil deltage, og vi vil gøre alt for at sikre, at kvinden kan træffe sit valg på et velinformeret grundlag, siger Søren Brostrøm til Information.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.