Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Halvt så mange indberettede bivirkninger ved hpv-vaccine sidste år

2016 bød på et voldsomt fald i antallet af indberetninger af formodede bivirkninger fra hpv-vacciner.

Lægemiddelstyrelsen har registreret færre indberetninger om formodede bivirkninger i forbindelse med hpv-vacciner. Scanpix/Fred Tanneau
Lægemiddelstyrelsen har registreret færre indberetninger om formodede bivirkninger i forbindelse med hpv-vacciner. Scanpix/Fred Tanneau

København. Bunkerne med indberetninger om formodede bivirkninger fra hpv-vacciner skrumpede til mere end halv størrelse i 2016. Hvor der lå 822 indberetninger i 2015, modtog Lægemiddelstyrelsen 307 i 2016.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i en årsrapport om bivirkninger ved medicin og vacciner.

182 af indberetningerne kaldes alvorlige.

- De hyppigst indberettede symptomer er træthed, hovedpine, svimmelhed og kvalme, står der i rapporten.

- En del af indberetningerne beskriver også symptomer i led og muskler for eksempel smerter og muskelsvaghed. Hjertebanken og koncentrationsbesvær er også blandt de hyppigst indberettede symptomer.

17 af indberetninger handlede om piger, der er blevet vaccineret i 2016. Resten er vaccineret i 2012 og 2013.

Vaccinen skal beskytte mod hpv-virusset, der kan forsage livmoderhalskræft.

Antallet af indberetninger voksede pludseligt og markant i 2013, hvor antallet af alvorlige tilfælde steg fra 18 til 192.

I 2015 toppede antallet med 822 indberetninger. Sideløbende med dækningen af det stigende antal indberetninger, er andelen af piger, der færdiggør vaccinen faldet drastisk.

Hos Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, DSOG, ærgrer man sig højlydt over, at der ikke er flere piger, der får vaccinen.

- Vi synes, at det er brandærgerligt, at vi har fået verdens første vaccine mod kræft. Og så kan vi ikke få den i spil, fordi der har været en uheldig optakt, som efter vores opfattelse beror på en kæmpe misforståelse, siger formand Thomas Larsen.

- Vi har en kombination, der beskytter mod livmoderhalskræft og forstadierne til livmoderhalskræft. Og så er de sikre.

- Som sidegevinst har de også en effekt på andre sygdomme, som man kan få af de her vira. Det er blandt andet kønsvorter.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.