Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hovedstadens akutlæger skal redde liv med frysetørret blod

Fra 1. maj vil akutlæger i Region Hovedstaden have frysetørret blod med i bilen, så de kan give blod på stedet

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Et større samarbejde mellem Blodbanken, hospitaler og læger betyder, at akutlægebiler i Region Hovedstaden fra 1. maj kan give blod direkte på skadestedet.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

»Det kommer til at forbedre patienternes tidlige overlevelse og øge effekten af den videre behandling, når patienten ankommer til hospitalet,« skriver overlæge Jakob Stensballe, der til daglig er traumeleder på Rigshospitalet, i meddelelsen.

At der nu kan gives blod direkte på stedet er et resultat af en ny teknik, hvor blodplasma bliver frysetørret.

Frysetørring trækker al vand ud af en væske, der så kan gendannes ved at tilføre nyt vand.

Når der kan tages blod med ud på stedet, så kan patienter med alvorlige blødninger i langt højere grad behandles effektivt.

»Som akutlæge kan jeg kun glæde mig over, at vi med dette tiltag nu har fået endnu et skarpt skyts i kampen for at redde liv på vejene.«

»Der er ingen tvivl om, at frysetørret plasma er kommet for at blive, som et stærkt supplement til de mange avancerede behandlinger, der i forvejen kan tilbydes allerede på skadestedet,« skriver overlæge Henrik Alstrøm, der arbejder ved Akutberedskabet, i meddelelsen.

Lægeambulancerne har allerede haft små blodbanker installeret, men med frysetørring er der nu plads til at have det samme i akutlægebilerne.

Region Hovedstadens akutlægebiler er organiseret under Akutberedskabet.

Det har baser i Københavns Centrum, Hvidovre Hospital, Nordsjællands Hospital i Hillerød, Herlev Hospital og Bornholms Hospital og har tilsammen cirka 20.000 missioner om året til akut syge og tilskadekomne borgere.

Region Hovedstaden har seks akutlægebiler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.