Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hospitalers personale beder politikere droppe sparekrav

Hospitaler skal levere en øget produktion hvert år, og det tærer på personalet, mener fagforbund.

Formanden for lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, vil råbe politikerne op. Der bliver sparet for meget på hospitalerne, mener han. Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
Formanden for lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, vil råbe politikerne op. Der bliver sparet for meget på hospitalerne, mener han. Scanpix/Niels Ahlmann Olesen

De største medarbejderforeninger på landets hospitaler sender et råb om hjælp mod Christiansborg, skriver Politiken.

Foreningerne beder om, at de generelle effektiviseringer, som har været en fast del af hospitalernes økonomi i mange år, skal droppes.

- Patienterne oplever nu konsekvenserne af, at medarbejderne i sundhedsvæsenet skal løse stadig flere opgaver, uden at der er penge med, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, til Politiken.

Hvert år bliver hospitaler bedt om at levere en øget produktion på to procent.

Det betyder, at en afdeling, der sidste år udførte 100 operationer, skal udføre 102 operationer for samme antal kroner i år.

Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, siger, at en fødsel "ikke er en behandling, der kan rationaliseres".

- To procent lyder jo af ingenting. Men når det har stået på i 15 år, så er det (kun personalets tid, red.), der er tilbage at skære på, siger hun til avisen og fortsætter:

- Og der, hvor man ikke skærer på personalet, er det på alt det, der skal give kvinden tillid til egne kræfter: Samtaler og fødsels- og forældreforberedelse.

Dansk Sygeplejeråd mener, at al fokus på hospitalerne i disse år er på produktivitet, behandlingsgarantier og ydelsesstyring.

Det går ifølge rådet ud over de faglige skøn om, hvad der er bedst for patienterne.

- Mine medlemmer oplever, at det eneste, de måles på, er økonomi, og ikke den kvalitet, de kan og ønsker at levere til patienterne, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grethe Christensen til Politiken.

Klinikchef Morten Hedegaard sagde i sidste uge op på Rigshospitalet. Begrundelsen var, at der mangler ressourcer.

Det fik partier på Christiansborg til at kalde sundheds- og beskæftigelsesministeren i samråd.

Folketingets Sundhedsudvalg holder i næste uge en hastehøring på Christiansborg om presset på fødegangene.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.