Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Homovielser stjal billedet i folkekirken i 2012

Tumultarisk år for folkekirken, der så mange udmeldelser i 2012 i kølvandet på ny vielseslov, der tillader vielse af homoseksuelle i kirkerne.

Op mod 20.000 danskere valgte i 2012 at melde sig ud af folkekirken, og grunden til udmeldelserne kendes ikke. Men vielse af homoseksuelle kan være en del af forklaringen. E
Op mod 20.000 danskere valgte i 2012 at melde sig ud af folkekirken, og grunden til udmeldelserne kendes ikke. Men vielse af homoseksuelle kan være en del af forklaringen. E

Der var valg til menighedsrådene, og en kommission blev nedsat for at kigge på en ny styrelseslov for folkekirken.

Men det var vielse af homoseksuelle i kirkerne, der løb med de store overskrifter, når det gælder folkekirken i 2012.

- Det er en kirkehistorisk begivenhed på linje med ordinationen af de første kvindelige præster i 1948. Det udløste også stor uenighed i dele af kirken. Men samlet set er det utroligt så få drastiske konsekvenser, der er kommet ud af det, når man ser, hvordan det splitter kirkesamfund i udlandet, siger Morten Thomsen Højsgaard, generalsekretær i Det Danske Bibelselskab, til Kristeligt Dagblad fredag.

Op mod 20.000 danskere valgte i 2012 at melde sig ud af folkekirken, og grunden til udmeldelserne kendes ikke. Men vielse af homoseksuelle kan være en del af forklaringen. En anden kan være danskernes spareiver. Langt hovedparten af danskerne - knap 80 procent - betaler dog fortsat kirkeskatten.

Kristeligt Dagblad opregner årets største begivenheder inden for folkekirken, og førstepladsen som årets store folkelige begivenhed indtages af juletræet - eller rettere mangel på samme - i boligforeningen Egedalsvænge i Kokkedal i Nordsjælland.

- Et juletræ er ikke kristent, men det blev det i Kokkedal: et ærkekristent symbol. Så måske skulle folkekirken have valgt juletræet for at udtrykke folkelighed og danskhed i stedet for at lade en landskendt og dyr designer tegne et kors, for det giver ligesom sig selv og havde sparet folkekirken en reklamekampagne, siger Morten Thomsen Højsgaard med henvisning til, at folkekirken i 2012 for første gang fik et officielt logo for at signalere kirkens visuelle identitet.

2012 var også et valgår for folkekirken, og selv om der blev sat massivt ind med oplysning og kampagner, lykkedes det ikke at hæve stemmeprocenten, der forblev på 15 procent. Til gengæld skrumpede antallet af steder med kampvalg til menighedsråd fra 149 i 2008 til 85 i 2012. I dele af pressen blev det udlagt som en fiasko.

- Det er en underlig situation. Pressen mener, at menighedsrådsvalg er en succes, når der er kampvalg. Og menighedsrådene mener, det er en succes, hvis der ikke er kampvalg. Og ofte handler kampvalg jo om, at der er konflikt i sognet, siger professor Niels Kærgaard til Kristeligt Dagblad.

På de indre linjer bød 2012 på en kommission, der skal kigge på en ny styrelseslov for folkekirken. Kommissionen blev nedsat af kirkeminister Manu Sareen (R), og resultatet ventes klar i 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.