Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Homoseksualitet giver asylsøger ophold

For første gang har en udlænding fået asyl i Danmark, udelukkende fordi han er homoseksuel, siger advokat, der kalder det et godt signal for menneskerettigheder.

En afghansk mand opnåede tirsdag asyl i Danmark, alene fordi han er homoseksuel. Det oplyser advokat Kåre Traberg Smidt, der førte mandens sag i Flygtningenævnet, asylmyndighedernes højeste instans. Og advokaten mener, at sagen er udtryk for ændret praksis, da den er uden fortilfælde.

- Homoseksuelle har før fået asyl. Det nye er, at før i tiden, når man fik asyl som homoseksuel, så havde man været udsat for en ydmygelse, for tortur, en anholdelse, drabsforsøg eller anden chikane, hvorved ens asylmotiv var større. Det nye er, at han hverken offentlig- eller privatretligt har været udsat for overgreb i Afghanistan, siger Kåre Traberg Smidt.

I Afghanistan er homoseksualitet ulovligt både efter straffeloven og sharialov, og ifølge advokaten har praksis altså hidtil været, at homoseksuelle skulle have været udsat for for eksempel trusler eller vold for at kunne opnå asyl i Danmark. Men i dette tilfælde har hans klient hverken været i kontakt med myndighederne eller følt sig forfulgt på grund af sin seksualitet.

- Det åbner op for genoptagelse fra andre, der er homoseksuelle, som i lang tid har været underkastet den tidligere praksis, som har været, at Danmark kun giver asyl, hvis du reelt ikke blot føler dig truet eller er i risiko for det, men ér truet, siger Kåre Traberg Smidt, der nu selv vil forsøge at få genoptaget en række andre sager.

- Der vil også komme et øget antal sager af folk, der påberåber sig homoseksualitet, fordi de tror, de så kan få asyl. Men jeg er ikke bange for, at de forkerte vil få opholdstilladelse, siger han.

Kåre Traberg Smidt henviser desuden til en afgørelse fra Flygtningenævnet i efteråret, hvor en afghaner, der var konverteret til kristendom i Danmark, fik asyl, fordi nævnet lagde vægt på religionsfrihed og retten til offentligt at praktisere sin religion.

Tidligere havde han - som det havde været praksis - fået afslag med den begrundelse, at han kunne praktisere sin religion i det skjulte i Afghanistan, hvor man risikerer dødsstraf for at konvertere fra islam til kristendom.

- Det vil sende et utroligt positivt signal om, at Danmark på det seneste halvår på to utroligt vigtige områder har trådt store skridt. Det er meget positivt fra en pro-menneskerettighedstanke, siger Kåre Traberg Smidt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.