Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hoffet bliver nu inddraget i den omstridte Tibet-sag

Muligvis vil personer fra hoffet skulle besvare spørgsmål i Tibetkommissionen, oplyser dens formand.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Hoffet bliver nu involveret i undersøgelsen af Tibetsagen.

Hoffet vil blive bedt om skriftligt materiale om et kinesisk statsbesøg i 2012, oplyser den kommission, der undersøger forløbet.

Initiativet skyldes en afhøring fredag.

Her har en daværende viceprotokolchef i Udenrigsministeriet fortalt, at også hoffet var intenst beskæftiget med forberedelsen af præsident Hu Jintaos besøg i juni 2012. Og at der var tæt kontakt mellem hoffet og PET.

I forvejen har kommissionen indhentet adskillige tusinde siders materiale fra flere forskellige myndigheder.

Men nu udvides antallet af bilag altså. Kommissionen agter at bede om skriftligt materiale fra hoffet, oplyser formanden, landsdommer Tuk Bagger, til Ritzau.

Desuden vil kommissionen overveje at indkalde personer fra hoffet til afhøring, tilføjer hun.

Formanden sætter ikke navne på eventuelle kandidater, men et nærliggende bud er den daværende hofmarskal Ove Ullerup. Han deltog i flere forberedende møder.

Også daværende ceremonimester Christian Eugen-Olsens navn er blevet nævnt under fredagens afhøring af den tidligere viceprotokolchef Annette Lassen.

Siden november er en lang række politifolk og flere embedsmænd fra Udenrigsministeriet og Statsministeriet blevet afhørt.

Også chefer i PET har besvaret spørgsmål i et retslokale i Søborg ved København.

Torsdag og fredag har tre tidligere ministre været indkaldt af kommissionen.

Opgaven er blandt andet at finde ud af, hvordan det gik til, at politiet besluttede at gribe ind i borgernes ytringsfrihed, da Hu Jintao aflagde besøg.

Betjente jagtede folk med Tibet-flag, ligesom de sørgede for at fjerne graffiti og bannere.

Endvidere er kommissionen beskæftiget med at afdække, hvorfor en række svar til Folketinget om politiets opførsel var fejlagtige.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.