Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Høns kan igen gå frit i haven efter fugleinfluenza

Smittefaren for fugleinfluenza er ikke længere høj, og fjerkræ kan igen komme ud af staldene.

A rkivfoto:Høns slipper ud af stalden efter udbrud af fugleinfluenza. Smittefaren for fugleinfluenza er ikke længere høj, og fjerkræ kan igen komme ud af staldene.Se RB kl.12.47 d.10.04.2017 Arkivfoto: Madmesse for i Øksnehallen fredag den 27. august.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017)
A rkivfoto:Høns slipper ud af stalden efter udbrud af fugleinfluenza. Smittefaren for fugleinfluenza er ikke længere høj, og fjerkræ kan igen komme ud af staldene.Se RB kl.12.47 d.10.04.2017 Arkivfoto: Madmesse for i Øksnehallen fredag den 27. august.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017)

På grund af udbruddet af fugleinfluenza i efteråret har høns siden da gået inden døre.

Men onsdag kan de fjerkræ, der har været under tag i de seneste cirka fem måneder, igen få frisk luft under vingerne.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker, fordi antallet af vilde fugle, man finder med influenza, er nede på et niveau, hvor smittefaren ikke længere er høj.

Udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ vil også igen blive tilladt.

»Der vil altid være en risiko for fugleinfluenza, men den er nu lavere end tidligere,« siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

»Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud,« siger han.

Hos Dansk Fjerkræ Forum er glæden stor over udsigten til, at høns igen kan gå frit.

»Endelig kan hønsene få lov til at komme ud igen. Lad det ikke ske igen, at de i fem måneder skal være indespærret,« udtaler Finn Jensen fra Dansk Fjerkræ Forum i en skriftlig kommentar.

»I nabolande umiddelbart omkring os har de længe haft lov, så det undrer meget, at den danske Fødevarestyrelse nedprioriterer dyrevelfærd og sætter naturlig frihed så lavt, som de har gjort,« hedder det videre.

Siden november har der i Danmark været fundet flere fugle med fugleinfluenza af typen H5N8. Derfor har der været påbud om fjerkræ under tag og bag hegn.

Der er fundet 81 døde, vilde fugle i Danmark smittet med fugleinfluenza H5N8. I Danmark har der dog kun været to udbrud i små besætninger.

Det ene udbrud af fugleinfluenza i Danmark betød, at al eksport af fjerkræ stoppede. Danmark blev først 22. februar 2017 erklæret for fugleinfluenza-frit område, og der blev igen åbnet for, at der kan handles dansk fjerkræ til udlandet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.