Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højtuddannede taxachauffører er oftest danske

Tager du en vogn et sted i København, og er manden bag rettet overuddannet i forhold til sin chaufførkasket, er han sandsynligvis etnisk dansk.

Mange kan nikke genkendende til historien om, at højtuddannede indvandrere er nødt til at køre taxa, fordi de ikke kan få et job, der matcher deres uddannelse i Danmark.

Men prajer man en taxa i København, er sandsynligheden for, at man kommer op at køre med en overuddannet etnisk dansk chauffør langt større. Tre gange så stor, for at være helt præcis, viser en rapport, som det kommunale forskningsinstitut KORA ifølge Radio24syv for nylig har udarbejdet for Københavns Kommune.

I 2009 kørte 65 højtuddannede indvandrere taxa eller bus i København, viser rapporten. Men samtidig var der hele 211 etniske danskere med høj uddannelse, som sad bag taxa-rattet eller kørte bus.

- Taxabranchen og rengøringsbranchen er nogle af de brancher, hvor overuddannelse er størst. Og det gælder sådan set både for danskere og indvandrere, siger en af rapportens forfattere, Chanthal Pohl Nielsen, til Radio24syv.

Samme billede finder man inden for rengøringsbranchen. Her var 139 højtuddannede indvandrere beskæftiget med rengøring og lignende områder. men det samme var 288 højtuddannede etniske danskere.

Det er et velkendt fænomen, at flere højtuddannede tager ufaglærte job under en krise. Og det er et billede, man sagtens kan genkende i taxabranchen selv:

- Vi kan se indenfor branchen, at der er flere og flere højtuddannede, der ikke kan få job med den uddannelse, de har taget, og som så tager et taxajob, siger Jens Laursen, som er talsmand for Taxachaufførernes Landsklub, til Radio24syv.

- Det er ikke rigtig mange mennesker, men det er en tendens, der bliver tydeligere og tydeligere, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.