Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højesteret tager passet fra dansk-tyrkisk syrien-jihadist

Appel fra 25-årig mand om at få lov til at blive i Danmark afvises af landets øverste domstol.

Ud over frakendelse af dansk indfødsret udvises manden af Danmark, ligesom straffen fastsættes til fængsel i seks år.
Ud over frakendelse af dansk indfødsret udvises manden af Danmark, ligesom straffen fastsættes til fængsel i seks år.

En dansk-tyrkisk syrien-jihadist mister tirsdag sin danske indfødsret, fordi han tilsluttede sig Islamisk Stat i Syrien.

Højesteret har stadfæstet en tidligere afgørelse fra Østre Landsret i sagen mod den 25-årige Enes Ciftci.

Ud over frakendelse af dansk indfødsret udvises manden af Danmark, ligesom straffen fastsættes til fængsel i seks år.

Han er den første, der mister sit danske statsborgerskab, selv om han er født og opvokset i Danmark.

Tidligere blev også dansk-marokkaneren Said Mansour, der kaldes boghandleren fra Brønshøj, frakendt dansk indfødsret. Men han er ikke født her.

Enes Ciftcis har overtrådt terrorparagraffer i straffeloven.

Hans forbrydelse består i, at han to gange i 2013 rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Desuden forsøgte han at støtte IS med 20.000 kroner, ligesom han har billiget Omar El-Husseins drab i København.

Hans forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, har slået på, at han ingen tilknytning har til Tyrkiet og derfor burde undgå at miste sit pas og desuden slippe for udvisning.

Imidlertid peger dommerne i Højesteret på, at han har været på ferie i Tyrkiet, og at han i 2013 var i Tyrkiet for at feste i forbindelse med sin forlovelse med en kvinde med tyrkiske rødder.

Enes Ciftci har blandt andet arbejdet i familiens pizzeria i Ishøj.

Under varetægtsfængslingen opnåede han kontakt med pigen fra Kundby, der er tiltalt for at ville fremstille bomber. "Vi forstår hinanden, og det er en smuk ting," skrev hun til ham.

I et tidligere retsmøde i Østre Landsret fokuserede anklageren på den dømtes holdninger.

»Han har intet til overs for det demokrati, vi har,« sagde vicestatsadvokat Anders Riisager.

»Vi ved fra hans egne udtalelser, at han følte sig meget bedre tilpas hos Islamisk Stat end i Danmark. På den baggrund er det paradoksalt, at han ønsker at bevare sit ophold,« sagde han.

Tirsdagens afgørelse kan få betydning for andre lignende straffesager mod unge, der har tilsluttet sig Islamisk Stat. I tre andre tilfælde med mænd med dobbelt statsborgerskab har anklagemyndigheden krævet frakendelse af dansk indfødsret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.