Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højesteret skal vurdere masseanholdelse i København

Københavns Politi vil ikke affinde sig med, at frihedsberøvelse af 30 personer på Strøget blev kendt ulovlig.

En masseanholdelse på Strøget i København skal nu underkastes en granskning af dommerne i Højesteret.

Det skyldes, at Københavns Politi er utilfreds med en afgørelse fra Østre Landsret, som i foråret slog fast, at 30 anholdte skulle have en erstatning på hver 2500 kroner.

Natten mellem 17. og 18. oktober 2014 var der ballade midt på Amagertorv i København. En demonstration mod racisme og med deltagelse af »Reclaim the streets« var udartet. Der blev kastet med romerlys og kanonslag mod politiet.

I en megafon sagde en politileder til mængden på cirka 150 mennesker, at samtlige ville blive visiteret, hvis det fortsatte.

Alligevel var der nye episoder. Der blev brugt laserlys mod nogle betjente og mod gæster på Café Norden.

I landsrettens dom anerkender dommerne, at politiet måtte gribe ind. Problemet var, at politiet ikke foretog en sortering.

Det måtte have stået klart for politiet, at også tilfældigt forbipasserende, der ikke havde været med i balladen, ville blive indfanget og altså frihedsberøvet.

Ifølge landsretten kan det ikke udelukkes, at personer, der ellers ville have forladt stedet, ikke var klar over politiets indkapsling.

Derfor blev i alt 21 mænd og ni kvinder tilkendt erstatning. De var frihedsberøvet i cirka halvanden time, og det var ulovligt.

Men Københavns Politi er altså uenig og har fået Procesbevillingsnævnets tilladelse til at gå videre med sagen til landets øverste domstol. Hvornår der kommer en endelig afgørelse, vides ikke.

Efter landsrettens dom i marts sagde en af de frihedsberøvedes advokater, at afgørelsen var helt i tråd med en tidligere dom om politiets håndtering af cirka 900 mennesker ved klimatopmødet i København i 2009.

»Hvis politiet frihedsberøver et stort antal mennesker, må politiet meget hurtigt foretage en sortering, så de ikke får uforholdsmæssigt mange tilfældige med,« sagde advokat Amalie Starch Larsen.

Kun mellem 10 og 30 af de i alt 150 stod bag balladen, har advokaten fortalt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.