Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højesteret skal lægge kursen for samfundstjeneste

Samfundstjeneste for påsat brand på Vestsjælland er ikke i orden, mener landets øverste anklager.

København: Dommerne er blevet mere åbne for at bruge samfundstjeneste i stedet for ubetinget fængsel. Men i en sag om brandstiftelse er man gået for vidt, mener den øverste anklagemyndighed.

Rigsadvokaten er uenig i en dom fra landsretten og har fået lov til at indbringe sagen for Højesteret, som dermed kommer til at afstikke kursen mere generelt.

Den drejer sig om en påsat brand i et lejlighedskompleks i Høng på Vestsjælland i august 2013.

I Retten i Holbæk blev de to tiltalte mænd hver idømt ubetinget fængsel i et år.

Da Østre Landsret dernæst kom på banen i september, blev resultatet markant anderledes.

Den ene slap helt for et ophold bag tremmer og blev i stedet dømt til at udføre samfundstjeneste i 200 timer. Den anden fik samfundstjeneste i samme omfang og skulle desuden afsone to måneder.

Landsrettens begrundelse er en ændring af loven tidligere i år. Folketinget har ønsket, at flere skal dømmes til samfundstjeneste.

Som nævnt er anklagemyndigheden uenig, men man vil ikke gå i detaljer med, hvorfor dommen er anket.

- Jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvad vores strafpåstand vil være, siger statsadvokat Jens Røn til Ritzau.

- På alle områder med ny lovgivning følger vi med i udviklingen. Nye regler kan give anledning til grænsespørgsmål, og denne sag er altså fundet egnet til at blive prøvet i Højesteret, siger han.

I Kriminalforsorgen oplever man en stor stigning i antallet af domme. I 2015 er antallet øget med mindst ti procent i forhold til året før.

Inden for de seneste måneder har Østre Landsret i flere tilfælde mildnet domme, så de er endt med samfundstjeneste i stedet for ubetinget fængsel.

For eksempel blev en hjemmehjælper, der havde stjålet fra flere ældre, dømt til at udføre 120 timer. Byretten i Glostrup havde ment, at hun skulle afsone to af de seks måneder, straffen lød på.

Der er også sket formildelse i en sag om en bilists spark og slag mod en anden trafikant, og om en mands vold mod børn.

/ritzau/

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.