Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højesteret: Omstridt DF-annonce var ikke krænkende for nydanskere

Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed, skrev DF i annonce med navne på 685 personer i 2013.

Én af personerne på listen Dansk Folkeparti, der var en del af en dagbladsannonce fra partiet i 2013, havde været overvåget af PET for "bekymrende og mistænkelig" adfærd. Personen blev hverken sigtet, tiltalt eller dømt.
Én af personerne på listen Dansk Folkeparti, der var en del af en dagbladsannonce fra partiet i 2013, havde været overvåget af PET for "bekymrende og mistænkelig" adfærd. Personen blev hverken sigtet, tiltalt eller dømt.

København. Dansk Folkepartis annonce i flere dagblade fra 2013 med navnene på 685 personer, som indgik i lovforslag om statsborgerskab, var ikke ærekrænkende.

Det har Højesteret afgjort i en dom torsdag.

Både landsretten og byretten var ellers nået frem til, at partiet krænkede 15 sagsøgeres ære. Partiet blev derfor dømt til at betale ti dagbøder à 1000 kroner, og en erstatning til hver af de 15 sagsøgere på 10.000 kroner.

Men nu slipper partiet altså for den regning.

Sagen går tilbage til 2013, hvor Dansk Folkeparti gengav navnene på 685 personer under overskriften: "Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed". Annoncen blev bragt i Kristeligt Dagblad og Jyllands-Posten.

Årsagen var, at PET havde en mistanke mod én af de nævnte, og partiet ville med annoncen problematisere, at en mistænkt kunne opnå statsborgerskab.

Da man ikke kunne få oplyst, hvem mistanken var rettet mod, valgte partiet at bringe samtlige navne.

Men flere ansøgere på listen ville ikke finde sig i at blive nævnt i den sammenhæng, og 15 personer lagde derfor en privat straffesag an mod partiet.

Højesteret lægger i dommen vægt på, at »annoncen af en almindelig læser må opfattes som en politisk meningstilkendegivelse om, at der ikke bør meddeles indfødsret til en person, der er til fare for statens sikkerhed.«

Annoncen må af læseren derfor ikke opfattes »som en beskyldning mod hver enkelt af de 685 personer for at være til fare for statens sikkerhed og en potentiel terrorist,« lyder det.

Desuden mener retten, at opsætningen af annoncen, hvor navnene på de knap 700 personer står, ikke i sig selv fremstår som det centrale budskab.

Læseren må forstå, at annoncen alene angår én af de 685 personer, lyder det.

»Den mistænkeliggørelse af samtlige 685 personer, der ligger i de to udsagn, for hver enkelt på listen er så vag, at den ikke kan anses for at krænke nogen enkeltpersons ære,« skriver Højesteret på sin hjemmeside.

Tilfreds Thulesen efter dom: Højt til loftet i et demokrati

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er overrasket, men meget tilfreds, efter at Højesteret torsdag har afgjort, at annoncen ikke var ærekrænkende.

»Det afgørende er, at man får slået fast, at der skal være højt til loftet i et demokrati,« siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.