Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højesteret frifinder lejer for at betale PBS-gebyr til udlejer

Udlejningsfirma i Randers lider nederlag i Højesteret - dom kan få betydning for mange andre rundt om i landet

Efter en lang proces i retssystemet har en kvindelig lejer i Randers fået medhold i Højesteret. Hun slipper for at skulle betale PBS-gebyr oveni huslejen (arkivfoto). Free/Per Johansen/domstol.dk
Efter en lang proces i retssystemet har en kvindelig lejer i Randers fået medhold i Højesteret. Hun slipper for at skulle betale PBS-gebyr oveni huslejen (arkivfoto). Free/Per Johansen/domstol.dk

København. En lejer kan ikke pålægges at betale PBS-gebyr oveni huslejen, fastslår Højesteret.

Der er ikke hjemmel i loven til, at udlejeren kan kræve, at lejeren betaler gebyret, lyder det i dommen, der er afsagt onsdag.

Afgørelsen drejer sig om forholdet mellem en lejer og en udlejer i Randers, men den kan få vidtrækkende betydning.

Tidligere i forløbet mente først Retten i Randers og derefter Vestre Landsret, at man ikke behøver en særskilt hjemmel i lejelovgivningen.

I disse retter har man desuden lagt vægt på, at beløbet ikke er særlig stort, og derfor har udlejeren, Cepheus Ejendomme A/S, fået medhold.

Men dette resultat har Højesteret nu slået en streg over. Her er de fem dommerne nået til samme konklusion som i det lokale huslejenævn.

Hidtil har der været forskellige meninger i landets huslejenævn om, hvorvidt udlejere kan kræve betaling af PBS-gebyr.

For eksempel har nævnet i København accepteret den praksis, som onsdag altså er blevet underkendt af landets øverste domstol.

Fra 2005 og frem til 2014 har kvinden betalt i alt 1209 kroner i gebyrer. Det steg i perioden fra 10 til 17 kroner pr. betaling.

I Højesteret har hendes advokat, Claus Bonnez, blandt andet påpeget, at hun kunne nøjes med en udgift på én krone pr. betaling, såfremt hun kunne betale via netbank.

Derimod har Cepheus Ejendomme understreget, at det også kan være i lejerens interesse, at huslejen betales rettidigt og automatisk via PBS.

Hvis ikke det sker, vil lejen i mange tilfælde ikke blive betalt til tiden, og så vanker der et rykkergebyr på 275 kroner, har selskabet anført.

Men dommerne konkluderer altså, at der ikke er en præcis hjemmel i loven til kravet, og derfor er aftalen ugyldig.

I øvrigt skal Cepheus Ejendomme af med 52.250 kroner i sagsomkostninger til lejeren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.