Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjulbolte løsnet i hele landet: Politiet på »bar bund«

Politi advarer mod en farlig ny tendens, hvor ukendte gerningsmænd løsner hjulbolte. Siden begyndelsen af juni har anmeldelser været særligt stigende.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Politiet frygter, at løsnede hjul risikerer at blive en ny farlig trend som den med stenkast fra motorvejsbroer, der tidligere har kostet liv.

»I 2017 har vi haft omkring 40 sager med løse hjulbolte. Hvor stor en del af disse sager, der skyldes andre forhold end den seneste kriminalitetstendens, er svært at sige. Der vil altid være et vist bagtæppe af hændelser. Men vi kan se, at cirka tre fjerdedele af årets sager stammer fra juni måned. Det er en væsentlig stigning og derfor noget, vi er meget opmærksomme på,« siger kommunikationsdirektør i Rigspolitiet Anders Frandsen.

Det svarer til næsten tre sager om dagen.

Over weekenden melder politikredse på Sydsjælland og Lolland-Falster, i Østjylland og Midt- og Vestsjælland om tilfælde, hvor møtrikker er blevet skruet løs.

»Det er første gang, vi ser denne slags forbrydelser. Jeg har aldrig hørt om så mange tilfælde, så mange forskellige geografiske steder. Det, at man skifter fra vinterdæk til sommerdæk, kan give enkelte tilfælde, men omfanget af tilfælde udelukker problemer med hjulteskift som forklaring,« siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi til Berlingske.

Det var i Jyllinge, at tendensen første gang blev anmeldt.

Politiet fik mandag den 29. maj anmeldelsen fra en 41-årig mand om, at hjulboltene på hans bil var blevet løsnet. Efterfølgende har tendensen spredt sig resten af landet: I weekenden kørte en 54-årig kvinde hjem fra arbejde, da hun oplevede, at hendes bil opførte sig mærkeligt. Bilen havde holdt parkeret bag rutebilstationen i Aarhus, så hun kørte forsigtigt hjem, da hun ikke umiddelbart kunne finde årsagen.

»Om der er tale om én person, eller at folk kopierer hinanden, ved vi ikke. Den ene teori kan være ligeså god den anden, men det, at der sker med så stor geografisk spredning, peger klart på, at der er tale om, at folk har ladt sig inspirere,« siger Marten Bjerregaard.

Hvis man har parkeret sin bil et sted, hvor det er let for andre at komme til den, så råder politiet til, at man går rundt om bilen og tjekker, at møtrikkerne sidder, som de skal, inden man kører afsted.

»Vi står på mere eller mindre bar bund efterforskningsmæssigt. Det kræver bare, at man har en hjulnøgle. Det er ikke noget, der larmer eller efterlader spor på samme vis som et indbrud. Det gør, at vi ikke har mange vidneudsagn, der gør, at vi kan sige noget om, hvem der gør det,« siger Martin Bjerregaard.

Artiklen er opdateret med tal fra Rigspolitiet på antallet af hendelser i år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.