Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjertepatienter dropper genoptræningen

42 procent af de patienter, der har gennemgået en hjerteoperation, opgiver efterfølgende genoptræningen. Det kan betyde, at de aldrig kommer sig helt, advarer en professor i hjertekirurgi.

Når en hjertepatient er blevet opereret, står sundhedsvæsnet som regel klar med et tilbud om genoptræning. Træningen har stor betydning for patientens livskvalitet og chancer for at overleve operationen, men et helt nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser nu, at det langt fra er alle, der tager imod tilbuddet.

42 procent af de 364 hjerteopererede patienter, der indgår i undersøgelsen, gennemførte ikke deres genoptræningsforløb, mens 28 procent slet ikke mødte op. Der er tale om patienter, som er blevet opereret for hjerteklapsygdom eller forsnævringer i hjertets kranspulsårer.

Undersøgelsen viser, at der er brug for en indsats over for hjertepatienterne, mener professor Vibeke Hjortdal fra hjertekirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

»Vi skal have mere fokus på at fortælle patienterne, hvor vigtigt det er at gå til genoptræning, og vi skal være helt sikre på, at de har forstået det, så vi ved, at de møder op. For det er altså meget vigtigt, at man tager den her genoptræning, så man kan komme sig helt og så godt som muligt,« siger hun.

Ifølge undersøgelsen er en stor del af de patienter, der ikke gennemførte eller påbegyndte deres genoptræning, overvægtige eller deprimerede, ligesom mange bor alene.

»Der er nogen, der falder ud af genoptræningen, som egentlig har behov for den. Det kan være fordi, det kan være svært at tage sig sammen til at skulle af sted til genoptræning, hvis man er syg og nyopereret,« siger Vibeke Hjortdal.

»Der altså også det her med at skulle overskue at lave noget fysisk, hvis man ikke har det super godt. Derfor giver det jo god mening, at mange af dem, der bor alene, ikke får det der ekstra skub,« siger Vibeke Hjortdal.

Eksperterne bag undersøgelsen peger på, at læger, sygeplejersker og fysioterapeuter skal være ekstra opmærksomme på de særlige kendetegn, så den patientgruppe, der er særlig tilbøjelig til at kvitte genoptræningen, bliver hjulpet - blandt andet med at finde transportmuligheder til og fra genoptræningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.