Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjertelæge: Angreb på pacemakere er en teoretisk risiko

Alt med netforbindelse kan i princippet hackes, men ingen pacemakere er endnu blevet angrebet, påpeger læge.

En pacemaker kan overtage hjertets rytme, hvis hjertet slår for langsomt. Scanpix/Marek Zakrzewski.
En pacemaker kan overtage hjertets rytme, hvis hjertet slår for langsomt. Scanpix/Marek Zakrzewski.

Der er en risiko for, at medicinsk udstyr såsom pacemakere og insulinpumper bliver ramt af it-angreb. Sådan lyder det fra både Rådet for Digital Sikkerhed og en professor fra DTU, som forsker i it-sikkerhed.

Men ifølge en overlæge på hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital skal patienter med en pacemaker ikke frygte, at nogen overtager kontrollen med apparatet.

De informationer, der sendes over længere afstande mellem en pacemaker og sundhedsvæsenet, går kun én vej: Fra patienten til sygehuset.

- Alle vores patienter med en indopereret hjertestarter sender data ind til os. Det sker via internettet, hvor vi kan logge ind og se, hvad der er sket. Men personalet kan ikke indstille enheden ad den vej.

- Mange patienter kan sidde derhjemme og være bekymrede for, om hackere nu kan bryde ind og styre dem. Den mulighed er der indtil videre ikke. Hacking er snarere et problem tæt på, siger overlæge Jens Brock Johansen.

For at justere en indopereret pacemaker, skal man være to til fem meter fra patienten, forklarer han.

- Man kommunikerer med enheden via radiobølger, siger Jens Brock Johansen.

- En dygtig hacker kan bygge et instrument, så man i princippet og - hvis man er nogenlunde tæt på - kan fjerndirigere patientens pacemaker. Der har ikke været nogen tilfælde, men det kan teoretisk lade sig gøre, siger han.

En pacemaker er batteridrevet og overvåger hjertets eget elektriske system. Hvis hjertet slår for langsomt, overtager pacemakeren hjertets elektriske aktivitet, så rytmen bliver normal.

Avancerede pacemakere - også kendt som ICD-enheder - kan behandle hjertestop ved at overtage hjerterytmen eller ved at give stød.

Spørgsmål: Vil man kunne manipulere med de oplysninger, som sendes fra patientens pacemaker til sygehuset?

- Alt, der er på internettet, kan ændres. Hvis man har interesse i at vide noget om en bestemt patients enhed - ja, så kunne man finde ud af det.

- Vores elektroniske patientjournal kan i princippet også hackes. Alt kan i princippet hackes. Det er fælles for alle it-systemer, siger Jens Brock Johansen.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der fokus på området både i Danmark og EU. Nye EU-regler, der skal øge sikkerheden ved medicinsk udstyr, ventes godkendt i foråret og indført frem mod 2020.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.