Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hizb ut-Tahrir og DF vil boykotte protest mod IS

Lørdag er der demonstration mod terrorgruppen Islamisk Stat (IS). Hizb ut-Tahrir synes, at det er en dårlig idé at deltage. Dansk Folkeparti kalder de to arrangører "dårligt selskab" og vil heller ikke være med.

Tarek Ziad Hussein er den ene af arrangørerne bag lørdagens protestdemonstration mod Islamisk Stat. »Vi vil gerne sende et signal til unge om, at vi som praktiserende muslimer går imod IS og tager afstand fra dem,« siger han.
Tarek Ziad Hussein er den ene af arrangørerne bag lørdagens protestdemonstration mod Islamisk Stat. »Vi vil gerne sende et signal til unge om, at vi som praktiserende muslimer går imod IS og tager afstand fra dem,« siger han.

En demonstration mod den ekstreme islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS) møder nu modstand fra flere sider.

På lørdag har de to muslimske debattører Tarek Ziad Hussein og Zubair Butt Hussain indkaldt til demonstration mod IS i København. Det sker efter flere opfordringer til danske muslimer om at tage afstand fra IS.

»Vi vil gerne sende et signal til unge om, at vi som praktiserende muslimer går imod IS og tager afstand fra dem,« siger Tarek Ziad Hussein, der dog tilføjer:

»Det er vigtigt at markere, at vi ikke gør det her, fordi en masse mennesker mener, at vi skal tage afstand fra Islamisk Stat. Vi vil ikke have dikteret, hvordan vi skal bruge vores ytringsfrihed. Hvis vi køber den præmis, så skal vi altid tage afstand, hver gang en idiot gør noget dumt og kalder sig muslim.«

Men ikke alle muslimer herhjemme bakker op om projektet. Demonstrationens fjendebillede af Islamisk Stat (IS) er nemlig forfejlet og ude af trit med virkeligheden, lyder det fra Elias Lamrabet, vicemedierepræsentant for den yderligtgående islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir, som af samme grund ikke har planer om at dukke op på lørdag:

»Vi mener, at det er en dårlig idé både at arrangere og deltage i demonstrationen. Vi mener ikke, at man skal bidrage til det hype, der foregår lige for tiden omkring, at IS skulle være den største trussel mod menneskeheden og verdensfreden. NATO har utvivlsomt dræbt flere mennesker i selvsamme region, end IS nogensinde kommer til. Og argumentet om at man nu skal redde befolkningen med en stor international intervention, kræver en exceptionelt stor naivitet at tro på,« siger repræsentanten for Hizb ut-Tahrir.

Han understreger dog, at Hizb ut-Tahrir ikke anerkender IS som en islamisk stat.

»Der er jo ikke nogen, som er i tvivl om, at IS har udført handlinger, som – også rent islamisk set – er problematiske, forbudte og kriminelle,« siger han og tilføjer:

»Men det er vigtigt, at man ser det store billede og tager et standpunkt, som ikke kan misbruges af politiske kræfter og meningsdannere, som i virkeligheden ønsker at gøre skade på muslimerne. Jeg vil råde danske muslimer til på det allerkraftigste at afvise enhver vestlig intervention i deres lande, både politisk og militært. Der er ingen præcedens for, at vestlig intervention bringer noget godt med sig,« tilføjer han.

En anden af de muslimske stemmer, som ikke har planer om at indfinde sig under anti-IS-banneret på lørdag, er formanden for organisationen bag den omdiskuterede moské på Grimhøjvej i Aarhus Vest, Oussama Mohamad El-Saadi.

»Nej, vi kommer ikke. Og vi hverken opfordrer til eller fraråder, at man tager til demonstration. Det er helt op til folk selv,« siger Oussamma Mohamad El-Saadi.

Adspurgt om hvad holdningen til IS er i hans egen organisation, siger Oussama Mohamad El-Saadi:

»Hvis det er rigtigt, at IS optræder så brutalt, som det fremgår af videoerne, og dræber civile, så tager vi kraftigt afstand fra dem.«

Hos Dansk Folkeparti er holdningen til Islamisk Stat ikke overraskende klar. Retsordfører Peter Skaarup fordømmer den islamistiske terrorgruppe, men alligevel vil han ikke møde op til demonstrationen lørdag:

»Jeg er glad for, at nogen blandt de danske muslimer byder Islamisk Stat modstand. Det har også været tiltrængt. Men du kommer ikke til at se Dansk Folkeparti til demonstration på lørdag,« siger han og uddyber:»Jeg mener ikke, at de to debattører bag demonstrationen er særligt godt selskab. Selv om de ikke går ind for halshugninger, så kæmper de begge for, at yderligtgående holdninger skal vinde frem i Danmark. De holdninger ønsker vi ikke at bakke op om.«

Epokegørende demonstration

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, kaldte i går demonstrationen for »epokegørende vigtig«, mens også Social-demokraterne er positive:

»Man kan ikke se bort fra, at det er muslimer, der er under beskydning. Derfor er det helt afgørende, at den kæmpe majoritet af muslimer, som sagtens kan overholde og forstå vores demokratiske værdier, viser, at de står for noget fuldstændig andet end Islamisk Stat,« siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Tarek Ziad Hussein, debattør og medarrangør af demonstrationen, peger på, at det muslimske miljø selv har et ansvar for at komme med et modsvar til Islamisk Stat.

»Danske muslimer har haft svært ved at organisere sig og samlet tage afstand fra Islamisk Stat og har været for dårlige til at give modspil i debatten til de ekstreme kræfter. Det, der har skræmt os, har været voldsomheden og brutaliteten fra Islamisk Stat, som for alvor er kommet til udtryk nu. Denne her gruppe har fået fodfæste og tiltaler så mange, at det her skridt er nødvendigt,« siger han og tilføjer:

»Det her er en ekstraordinær situation, og mange bliver påvirket af terrorgruppen Islamisk Stats propaganda. Islamisk Stat strider grundlæggende mod de ting, som vi tror på som muslimer og danskere. Derfor synes vi, at vi har pligt til at tage afstand og fordømme deres handlinger.«

Selv om demonstrationen også vender sig mod Assad-regimet i Syrien så har Mohammad Mahfoud, formand for Dansk Syrisk Forening og støtte af regeringen i Syrien, tænkt sig at deltage i demonstrationen på lørdag.

»Selvfølgelig støtter vi demonstrationen, og nogle af os fra Dansk Syrisk Forening deltager også. Jeg mener, at folk i Danmark, der er imod islamister, burde have været på banen tidligere. Også selv om de er modstandere af regeringen i Syrien. Det er fint nok. Men det er alt alt for sent.«

Tidligere folketingsmedlem og Syrien-kender Naser Khader er positiv over for demonstrationen, på trods af at han har haft sammenstød med begge de to arrangører.

»Selv om jeg ikke er enige med dem, så synes jeg, at det er sådanne typer, der skal ud at demonstrere og tage til genmæle mod Islamisk Stat.

Jeg håber, at der møder mange op, men jeg kan godt være bekymret for, at Islamisk Stat har større opbakning i det muslimske miljø, end man forestiller sig.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.