Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hizb ut-Tahrir kupper børnehave

Mænd fra Hizb ut-Tahrir tog for nylig magten i en privat børnehaves bestyrelse på Nørrebro og krævede, at børnene ikke måtte opdrages efter demokratiske principper. Ledelsen er gået i protest.

Københavns Kommune har under dramatiske omstændigheder overtaget driften af en privat børnehave på Nørrebro i København og truer nu med at lukke den.

Det usædvanlige skridt kommer, efter at forældre og medlemmer af det omstridte islamistiske parti Hizb ut-Tahrir tidligere pååret satte sig på magten i børnehaven Salam via forældrebestyrelsen og modsatte sig, at deres børn skulle opdrages efter demokratiske værdier.

Forældrene har også krævet forbud mod, at drenge og piger skulle lege sammen, og forrige år beordrede rasende forældre deres børn til at klippe nissehuer i stykker, efter at børnene på en udflugt havde fået gratis nissehuer med hjem. Forældrene mente, at nissehuerne var et kristent symbol.

I februar fik Hizb ut-Tahrirs magtovertagelse den daværende ledelse - to kvindelige danske pædagoger - til at forlade stedet, og børnehaven er nu uden leder på tredje måned. I stedet drives børnehaven i dag reelt af seks rettroende muslimske pædagogmedhjælpere. Københavns Kommune, der har ført tilsyn med Salam, har nu overtaget driften, indtil kommunen finder en ny ledelse.

»Det er uomtvisteligt, at spændinger mellem, hvad man populært kan kalde rettroende eller fundamentalistiske muslimer og dansk demokratiopfattelse, har haft betydning i denne sag. Selvfølgelig har kommunen før oplevet spændinger i institutioner, også af religiøs karakter, men samlet set har situationen omkring Salam været usædvanlig tilspidset,« siger Jan Dehn fra Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune.

En af de fremtrædende forældre i Salams bestyrelse under konflikten, konvertitten Abdul Hamid Henrik Lund, bekræfter sin tilknytning til Hizb ut-Tahrir:

»Alle vi forældre er dem, som danskerne vil kalde fanatiske. Vi er muslimer, der forholder os, så vores børns hjerne bliver rigtig, og vi er sikre på, at de ikke render rundt på Blågårds Plads og opfører sig som aber. De børn laver ballade, fordi de hverken har fået dansk eller islamisk rodfæstelse. Vi lægger vægt på, at børn vokser op med værdier - de skal vide, hvad der er »halal« og »haram« (tilladt og forbudt, red.)«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.