Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Historisk polsk præsident indvier ny flyrute i Billund

Uffe Ellemann-Jensen tager imod den tidligere polske præsident Lech Walesa, der lørdag besøger Danmark.

Lech Walesa besøger lørdag Billund Lufthavn. Uffe Ellemann-Jensen mener, at Vesten skylder den tidligere polske præsident, fagforeningsleder og nobelprismodtager stor tak for sit opgør med kommunismen i Polen. Reuters/Kacper Pempel/arkiv
Lech Walesa besøger lørdag Billund Lufthavn. Uffe Ellemann-Jensen mener, at Vesten skylder den tidligere polske præsident, fagforeningsleder og nobelprismodtager stor tak for sit opgør med kommunismen i Polen. Reuters/Kacper Pempel/arkiv

Billund. Den tidligere polske præsident, fagforeningsleder og nobelprismodtager, Lech Walesa, aflægger lørdag visit i Danmark.

Lech Walesa er inviteret til Billund Lufthavn for at indvie nye flyruter mellem Danmark og Polen.

Han stod som tidligere leder af fagforeningen Solidaritet i spidsen for det oprør mod kommunismen, der senere gav polakkerne deres uafhængighed.

Lech Walesa starter sit besøg i Danmark i Billund Lufthavn, hvor den tidligere udenrigsminister og venstremand Uffe Ellemann-Jensen tager imod ham.

- Jeg vil meget gerne være med til at byde Lech Walesa velkommen, fordi han er en af de helt store skikkelser i europæisk historie, siger Uffe Ellemann-Jensen.

- Vi skylder ham stor tak. For i nogle meget vanskelige år var han stædig, vedholdende og stod fast på det, der endte med at blive det første gennembrud for Polen, da de fik en ikkekommunistisk regering og frie valg, siger han.

Lech Walesa blev verdensberømt i 1980'erne, da han under en strejke på skibsværftet i Gdansk gik i spidsen for de utilfredse arbejdere og tog kampen op mod Polens kommunistiske magthavere.

Strejkebevægelsen førte til oprettelsen af den uafhængige fagforening Solidaritet, der over for regeringen fik gennemtrumfet strejkeret og ret til at organisere sig.

I 1989 indgik kommunistpartiet som det første i Østeuropa en aftale med Walesa om frie valg. Solidaritet vandt valget, og året efter blev Walesa indsat som præsident.

- Det var i den grad den bevægelse, som Walesa stod i spidsen for, der sikrede Polens uafhængighed. Det spredte sig lynhurtigt til resten af den gamle østblok, siger Uffe Ellemann-Jensen.

- Især i dag, hvor Polen igen slås med mange problemer, synes jeg, det er godt, at der bliver taget initiativ til at invitere ham til Danmark, så vi kan vise støtte til ham og det, han står for.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.