Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Historisk miljøsag udløser fængselsstraffe i byretten

I alt fire mænd er dømt i en omfattende sag om dumpning af byggeaffald på sjællandske grunde.

Retten i Glostrup har fredag afsagt dom i en miljøsag, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største. Free/Per Johansen, Pressefoto, Domstolsstyrelsen
Retten i Glostrup har fredag afsagt dom i en miljøsag, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største. Free/Per Johansen, Pressefoto, Domstolsstyrelsen

En omfattende sag om dumpning af byggeaffald på rastepladser, tilfældige grunde og parkeringspladser på Sjælland skal koste de to hovedmænd i sagen henholdsvis tre år og tre år og ni måneders fængsel.

Dommen er fredag eftermiddag blevet afsagt af en enig domsmandsret i Retten i Glostrup, hvor sagen er kørt over 28 retsmøder med afhøringer af cirka 100 vidner siden august sidste år.

40-årige Husam Ahmed Mustafa Al-Kanani fik tre års fængsel, og derudover skal han ifølge retslægerådets anbefaling anbringes på psykiatrisk afdeling, ind til straffen kan fuldbyrdes.

33-årige Wisam Rabeh, som anses for at være bagmanden i sagen, idømmes tre år og ni måneders fængsel.

Derudover er en 42-årig mand, som kørte byggematerialet ud til de forskellige grunde, blevet idømt ni måneders fængsel. Otte af dem bliver gjort betinget.

En fjerde mand på 33 blev allerede i marts dømt for sin rolle som chauffør i foretagendet. Han havde i mindre omfang udført aflæsninger for de to hovedmænd og slap derfor billigere end de tre øvrige implicerede.

Miljøovertrædelsen skete ved, at de to hovedmænd oprettede et firma, som rev huse ned. Byggeaffaldet blev derefter læsset af på forskellige grunde i strid med miljølovgivningen.

Dommer Julie Skat Rørdam siger i domsafsigelsen, at hun og de to domsmænd lægger vægt på, at der straffes efter en skærpet bestemmelse i miljølovgivningen, som blev indført i straffeloven i 2006. Den er ikke før blevet anvendt.

- Vi har tillagt det særlig betydning, at man har indført denne bestemmelse med hensigt på at kunne straffe forhold som det her, siger dommeren.

De to hovedmænd i sagen er desuden dømt for en lang række bedragerier, samt tyveri og hæleri.

Bedrageriet er blandt andet gået ud over vognmænd, der leverede containere, materiel og serviceydelser, som de to mænd havde bestilt i falske navne.

Chaufføren modtager dommen. Wisam Rabehs forsvarer, Peter Trudsø, siger, at de vil anke, men at de vil vente med at beslutte omfanget af anken. Husam Ahmed Mustafa Al-Kanani har valgt at bede om betænkningstid.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.