Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Historiens dyreste brandert en myte

Myten om, at udenrigsminister Per Hækkerup i 1963 forærede Norge olie for milliarder, fordi han var fuld under forhandlingerne, aflives nu definitivt af historiker.

Historiker Cecilie Wallengren afliver i dag i Berlingske Søndag en historie, der ikke ville dø, fordi den var for god.

Med adgang til dokumenter fra udenrigsministerierne i Norge og Danmark eliminerer hun vandrehistorien om, at en beruset udenrigsminister Per Hækkerup (S) i 1963 gav nordmændene adgang til olie for milliarder på bekostning af Danmark.

Myten blev 40 år.

Indtil for ganske nylig levede den i bedste velgående. Den afslørede sin sejlivethed i flere medier i anledning af regeringens nye aftale med A.P. Møller om udnyttelsen af nordsøolien de næste 40 år.

Da Hækkerup blev fuld af whisky, blev Norge fuld af oliemilliarder. En god historie, som nu har overlevet flere årtier, selv om den ikke er sand.

Det slår Cecilie Wallengren fast med den hidtil stærkeste dokumentation, og hun mener dermed, at Per Hækkerup i årtier har været udsat for bagvaskelse, og at hans eftermæle ufortjent er blevet plettet.

Den udlægning støtter historikeren Bo Lidegaard, der tidligere - forgæves - har forsøgt at punktere myten i sin store biografi om Jens Otto Krag.

»Jeg har rekonstrueret forhandlingerne om nordsøolien i 60erne på baggrund af referater fra Udenrigspolitisk Nævn. Og der er ingen tvivl om, at Per Hækkerup handlede på fuldt mandat fra Folketinget og statsministeren.

Den anden version er en myte. Men myter kan være meget sejlivede. Vi vil ikke undvære de gode historier, selv om de bliver dementeret igen og igen,« siger Bo Lidegaard. MagasinSøndag side 6-7

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.