Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Herreløse spøgelsesnet dræber masser af fisk og dyr

Nu må Danmark som vore naboer gå ind i kampen mod spøgelsesgarn, der fanger fisk og fugle i årevis, mener WWF.

Måge har hapset en fladfisk på en fiskekutter. Scanpix/Henning Bagger
Måge har hapset en fladfisk på en fiskekutter. Scanpix/Henning Bagger

København. De kaldes spøgelsesnet.

Trawl og garn, der driver i havet eller hænger fast i skibsvrag og stenrev. Men som bliver ved med at fiske i måneder og år, efter at deres ejer har mistet dem.

Erfaringer fra Norge og USA viser, at spøgelsesnet er et forureningsproblem.

De tabte garn æder også af den biologiske mangfoldighed, fordi de fanger fisk, fugle og skildpadder, som drukner eller dør af sult.

I Puget Sound ved Seattle i USA iværksatte man i 2002 en flerårig oprensning. Her hentede dykkere 3759 spøgelsesnet op.

Operationen afslørede snese af døde sæler og andre pattedyr, 800 døde fugle, knap 2400 levende og døde fisk i nettene samt titusindvis af krabber og andre skaldyr.

Situationen er formentlig den samme i Danmark. Men regeringen har alt for lidt fokus på problemet, mener programleder Thomas Kirk Sørensen fra WWF Verdensnaturfonden.

- Spøgelsesnet er langtidsholdbare og effektive dødsfælder for fisk, krabber, fugle og en masse andre af havets dyr. Det er uanstændigt, at de dør på den måde, og det er virkelig spild af levende ressourcer.

Samtidig er spøgelsesnet en overset kilde til plastforurening, som over tid kan blive til mikroplast, tilføjer han.

- Esben Lunde Larsen har som minister ansvaret for både havnatur og fiskeri. Han bør undersøge problemets omfang og få gang i den lovpligtige indrapportering om tabte redskaber, siger Thomas Kirk Sørensen.

Seniorforsker Finn Larsen fra DTU Aqua skal i sommer på togt i danske farvande for at lede efter spøgelsesnet.

- Vi ved, at der i hvert fald i Storebælt er konflikt mellem almindelig skibsfart og fiskeri. Andre steder er der konflikt mellem trawl og garn.

DTU Aqua vil formentlig også besøge Store Rev i Skagerrak. Her skal man med sonar kigge efter spøgelsesgarn.

Finn Larsen peger på, at Norges fiskeridirektorat har mange års erfaring med at oprense spøgelsesnet.

Danmarks Fiskeriforening anser ikke spøgelsesnet for et problem, siger kontorchef Ole Lundberg Larsen.

- Det er ikke noget, vi hører om fra vores fiskere. Tidligere havde vi lidt problemer, når garnfiskere mødte trawlfiskere, men det oplever vi ikke meget mere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.