Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er manden, der skal opklare mysteriet om Emilie Meng

Han var ung PET-betjent under Blekingegadesagen, han har været chef for Rejseholdet, han valgte at møde flygtningene ved Rødby med dialog fremfor magt. Nu står han over for at skulle opklare mordet på Emilie Meng fra Korsør sammen med sit efterforskningsteam.

I sine mange år i politiet har Kim Kliver blandt andet været chef for Rejseholdet fra 2004 til 2006, hvorefter han i seks år var chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC), der blandt andet beskæftiger sig med bandekonflikterne i Danmark. I dag er han i spidsen for at opklare mordet på den 17-årige Emilie Meng fra Korsør.
I sine mange år i politiet har Kim Kliver blandt andet været chef for Rejseholdet fra 2004 til 2006, hvorefter han i seks år var chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC), der blandt andet beskæftiger sig med bandekonflikterne i Danmark. I dag er han i spidsen for at opklare mordet på den 17-årige Emilie Meng fra Korsør.

Manden, der har det øverste ansvar for, at mordet på 17-årige Emilie Meng fra Korsør bliver opklaret, er ikke en hr. hvem som helst.

Den 56-årige politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver, har nemlig et generalieblad, der viser, at han siden sin karrierestart i 1983 har været med lige fra Blekingegadebanden til at håndtere flygtninge ved de danske grænser sidste år.

Siden Emilie Meng blev fundet juleaftensdag i en sø har Kim Kliver haft travlt med at tilføre sit efterforskningsteam de »nødvendige ressourcer«, så der hele tiden er »fremdrift« i opklaringsarbejdet, siger han.

Derfor er han i disse dage i tæt kontakt med efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen.

»Vi taler sammen på tidspunkter, hvor andre personer holder fri,« siger politiinspektøren og betegner Emilie Meng-sagen som en, der »stikker ud«.

»Udfordret på, om vi nu gør det godt nok

Sagen om pigen fra Korsør har interesseret folk, og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har mærket en politisk opmærksomhed og en stor interesse fra befolkningen. Men også internt hos politiet har de mærket den særlige karakter.

»Jeg kan mærke det på energien i mit personale og hos ledergruppen, og fordi vi hele tiden bliver udfordret på, om vi nu gør det godt nok,« siger Kim Kliver.

Politiinspektøren vil ikke give nogle præcise tal på, hvor mange der arbejder på sagen, men blot at de bruger »betydelige« ressourcer på at finde gerningsmanden - eller gerningsmændene.

I sine mange år i politiet har Kim Kliver blandt andet været chef for Rejseholdet fra 2004 til 2006, hvorefter han i seks år var chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC), der blandt andet beskæftiger sig med bandekonflikterne i Danmark.

Blekingegadebanden, Sonay-sagen og flygtninge

Som ung betjent hos PET under Blekingegadesagen var Kim Kliver en af de første i lejligheden på Blekingegade, efter en 22-årig betjent blev skuddræbt i forbindelse med røveriet mod Købmagergades Postkontor i 1988.

»Efter en af de involverede i sagen var kørt galt, fandt politiet frem til lejligheden. Det var tilfældigheder, at jeg var en af de første i lejligheden derude,« siger han og påpeger, at han ikke havde nogen betydelig rolle i efterforskningen.

En betydelig rolle har Kim Kliver dog siden hen haft i adskillige sager, hvor han har efterforsket sager om mord, narkotika og æresrelaterede konflikter.

Sager, der gjorde indtryk på ham, var for eksempel, da en 14-årig pige med irakiske rødder blev kvalt og smidt i Præstø Fjord i 2002.

Dengang var han kriminalinspektør i Vordingborg og efterforskede det, der viste sig at være et æresdrab, hvor faren blev dømt.

De mange sager, som Kim Kliver har opklaret, er dog ikke én mands værk, understreger han.

»Jeg har været en del af dygtige teams. Det er en dynamisk oplevelse, hvor vi alle skal spille en rolle, så teamworket fungerer. Det er aldrig enkeltpersoner, der opklarer sager - men teamworket,« siger han.

I politiarbejdet kræves det dog nogle gange, at den øverstansvarlige giver ordrer. Kim Kliver glemmer aldrig, da han sidste år stod på færgehavnen i Rødby og så flygtninge ankomme. Her var han fysisk, operativt og politisk under et voldsomt pres.

»Jeg gav ordren til ikke at bruge magt. I de få sekunder, jeg havde til at træffe den beslutning, var jeg nødt til at vurdere, hvordan vi skulle møde de her mennesker, som var flygtet fra krig. Jeg så et fuldstændig tomt blik i øjnene på de her mennesker, som løb ned over perronen med frustration og afmagt,« siger han.

Beslutningen blev fra mange sider udfordret, men Kim Kliver er i dag sikker på, at han traf det rigtige valg, da han beordrede sine politifolk til at møde flygtningene med dialog i stedet for at »slås med dem«.

Vi får svar efter nytår

Nu venter der Kim Kliver og hans team et »kæmpestort« arbejde med at opklare forbrydelsen som Emilie Meng blev udsat for. Men han vil ikke garantere, at de finder dem, der står bag.

»Vi vil gøre vores bedste. Og jeg er begunstiget af at have en yderst kompetent afdelingsleder i min stab, som er både dedikeret og meget professionel,« siger politiinspektøren om efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen.

Søren Ravn-Nielsen fortæller, at de stadig er i gang med at gennemgå de mere end 200 henvendelser, de har fået fra folk siden liget af Emilie Meng blev fundet. Politiet leder efter personer, køretøjer og hændelser, der kan hjælpe dem videre i efterforskningen.

De retsmedicinske undersøgelser er stadig i gang, og Søren Ravn-Nielsen tror, at dødsårsagen først er kendt efter nytår.

»Der kan godt gå et stykke tid endnu, for de retsmedicinske undersøgelser i sådan en type sag tager tid. Så man skal ikke forvente at få et endeligt svar før på den anden side af nytår,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.