Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er Fremskridtspartiets historie

Fremskridtspartiets historie blev bevæget og turbulent.

1973: Fremskridtspartiet (Z) kommer i Folketinget med 27 mandater. I begyndelsen er partiets hovedkrav: Mindre bureaukrati, total afvikling af indkomstskatterne samt mere enkle lovparagraffer.

1979: Fremskridtspartiets mandater i Folketinget falder til 20. Dette skyldes til dels den livlige debat mellem partiets to fløje af ”strammere” og ”slappere”, som er mere eller mindre imod velfærdsstaten og ”embedsmandsvældet” i Danmark.

1980: Et såkaldt ”muhammedanerfrit” Danmark bliver én af Fremskridtspartiets erklærede målsætninger.

1983: Fremskridtspartiets stifter og medlem af hovedbestyrelsen, Mogens Glistrup, idømmes 3 års ubetinget fængsel for skattesvig ved Højesteret.

1984: Mogens Glistrup er i fængsel og Pia Kjærsgaard kommer i Folketinget som hans suppleant. Snart herefter vælges hun som politisk ordfører. Fremskridtspartiets mandater falder til 6. Yderligere to medlemmer forlader gruppen, så der kun er fire medlemmer tilbage ved folketingsvalget i 1987.

1987: Mogens Glistrup er tilbage fra fængslet, og der opstår voldsomme stridigheder mellem ”slapperne”, nu med Pia Kjærsgaard i front og Mogens Glistrups ”strammer”-fløj.

1988: Mogens Glistrup nægter at stemme for et forslag indgået med Schlüter-regeringen. Fremskridtspartiet fratager ham retten til at stille op for partiet. I 1991 mister Glistrup sin plads i Fremskridtspartiets hovedbestyrelse. Han stifter Trivselspartiet og 3 medlemmer af Fremskridtspartiet skifter til det nye parti: Trivselspartiet får ikke nok stemmer til at komme i Folketinget.

1990: Trods interne problemer får partiet 12 mandater ved folketingsvalget, 1990.

1994: Aage Brusgaard går af som gruppeformand, og Kim Behnke vælges som hans efterfølger. Pia Kjærsgaard og hendes fløj underkender valget af Behnke, idet han tilhører Glistrups fløj. Kjærsgaards tilhængere i hovedbestyrelsen ender med et mistillidsvotum. Året efter forlader Kjærsgaard og tre af hendes tilhængere partiet og danner Dansk Folkeparti.

1997: Kirsten Jacobsen bliver politisk leder for Fremskridtspartiet.

1999: Kirsten Jacobsen bekendtgør, at hun forlader dansk politik. Uden en egentlig lederfigur, genoptages Mogens Glistrup i partiet. Dette medfører, at Fremskridtspartiets fire folketingsmedlemmer forlader partiet og stifter Frihed2000.

2000: Under Glistrups ledelse opnår Fremskridtspartiet kun 0,5 procent af stemmerne og kan derfor ikke komme i Folketinget. Partiet genopstiller ikke ved næste valg i 2005.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.