Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Fakta

Her er anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget

Mindre bureaukrati og større krav til proces er blandt anbefalingerne til beskæftigelsesindsatsen fra Carsten Koch-udvalget.
Mindre bureaukrati og større krav til proces er blandt anbefalingerne til beskæftigelsesindsatsen fra Carsten Koch-udvalget.

Carsten Koch-udvalget blev nedsat i februar 2013 med det formål at kulegrave det danske beskæftigelsessystem og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan indsatsen kan forbedres. Den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch (S) står i spidsen for udvalget.

Udvalgets anbefalinger til en ny arbejdsmarkedsindsats er mandag blevet lækket, og de inddeles i fem søjler:

1. Der skal indføres en ny, individuel og jobrettet indsats for den enkelte ledige. Det indebærer, at den ledige i højere grad selv skal kunne tilrettelægge og have indflydelse på kontakten med jobcentre og a-kasser. Der skal være færre proceskrav og »detaljerede tidsfrister til samtaler«, lyder anbefalingen fra udvalget. Ledige, der vurderes til at have gode muligheder for hurtigt at komme i job, skal selv have mulighed for at vælge, om de vil modtage jobsøgningshjælp de første seks måneder. De ledige, der vurderes til at have sværere ved at finde et job hurtigt, skal derimod tilknyttes jobcentret med henblik på at få sammensat et jobsøgnings- eller uddannelsesforløb. Alle ledige skal desuden have ret til en personlig jobformidler i de sidste seks måneder af dagpengeperioden, lyder anbefalingen. Jobformidleren skal blandt andet sikre en tæt kontakt til virksomhederne.

2. Der skal ske en mere målrettet brug af opkvalificering, herunder et opgør med de lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. Det betyder blandt andet, at ledige ikke længere skal forpligtes til at tage en uddannelse eller et kortere opkvalificeringsforløb. Det er »spild af penge og den lediges tid«, skriver udvalget i sine anbefalinger. Uddannelse skal i stedet være et tilbud til den ledige, der har lyst til uddannelse og opkvalificering. Ekspertgruppen vil desuden give ledige over 30 år mulighed for at tage sig en erhvervsuddannelse på en lavere dagpengesats. Hvor meget lavere vil udvalget ikke lægge sig fast på, men anbefaler, at man ser på muligheden for at kunne tage et lån, så man samlet lander på et niveau, der svarer til dagpengeniveauet i dag.

3. Der skal være fokus på virksomhedernes behov. Det indebærer blandt andet, at jobcentrene er opsøgende, når virksomheder søger medarbejdere, og at jobcentrene yder konkret jobformidling ved for eksempel at screene ledige. Udvalget anbefaler, at man etablerer et digitalt system, hvor virksomheder kan »afgive bestilling« hos jobcentrene, der så hurtigt formidler job til de ledige. Der skal desuden etableres et samarbejde om jobformidling mellem kommunerne, så virksomheder i én kommune også kan rekruttere medarbejdere i en anden.

4. Der skal være mindre bureaukrati og krav til proces. Som konsekvens bør man blandt andet afskaffe jobcentre og a-kassers pligt til at indkalde de ledige til samtaler, lyder anbefalingen. Fremover skal ledige selv have ansvar for at booke deres samtaler – dog skal jobcentret sikre, at den ledige kommer til den første samtale.

5. Der skal etableres en ny tværgående organisering og inddragelse af interessenter. Det betyder blandt andet, at de nuværende 94 lokale og fire regionale beskæftigelsesråd nedlægges, lyder anbefalingen. I stedet skal der etableres et antal nye Tværgående Arbejdsmarkedsråd bestående af repræsentanter for blandt andet arbejdsgivere, arbejdstagere, kommuner og uddannelsesinstitutioner. De nye råd skal blandt andet udvikle initiativer til jobcentrene og sikre en effektiv og sammenhængende arbejdsmarkedsindsats på tværs af kommunegrænser, fagområder og a-kasser. Det skal også være rådenes opgave at behandle klager fra jobcentret over a-kassernes vejledning.

Carsten Koch-udvalgets anbefalinger skal først forbi arbejdsmarkedets parter, der vil gennemgå dem og returnere dem til udvalget, inden de bliver præsenteret endegyldigt for regeringen.

Kilde: Lækket rapport fra Carsten Koch-udvalget

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.