Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er 8 udfordringer, som flere indbyggere skaber for København

I 2027 vil der være 100.000 flere indbyggere i København end i dag, dels fordi flere københavnere får børn, men fordi udlandet har fået øjnene op for hovedstaden. Det skaber en masse udfordringer, og dem har Berlingske bedt kommunen liste op.

Københavns Kommune har brug for flere skoler, når der i 2027 vil være 100.000 indbyggere mere.
Københavns Kommune har brug for flere skoler, når der i 2027 vil være 100.000 indbyggere mere.

Københavns Kommune får flere og flere beboere, og det er ikke, fordi jyderne eller fynboerne strømmer til hovedstaden. Forklaringen skal derimod findes i, at halvdelen af de nye københavnere kommer, fordi der fødes flere, end der dør og den anden del af forklaringen, ligger i, at der flytter flere til fra udlandet, end den anden vej rundt.

Men ligegyldigt hvad forklaringen på Københavns kommende vokseværk, er, skaber det udfordringer for kommunen.

Katrine Østergaard Bang, forsker i byplanlægning ved Center for Byplanlægning, forklarer, at fleksibilitet er nøgleordet, hvis Københavns Kommune skal lykkedes med det forhøjede beboerantal.

»Kommunen skal være bevidst om, at det er tricky at bygge ud fra prognoser. Det er mange institutioner, der bygges, og de skal tænkes fleksibelt, hvis behovet ændrer sig på grund af demografiske forandringer. For eksmepel går det ikke kun at bygge børnehaver med små toiletter, hvis der pludselig ikke er brug for børnehaver,« siger hun.

Dyk ned i grafikken og læs, hvad Københavns Kommune selv mener, er deres største udfordringer.

En anden måde at tænke fleksibilitet på er ved at inddrage skolegårdenes arealer til andre aktiviteter, mener Katrine Østergaard Bang.

»Byens skolegårde skal tænkes som en del af dets offentlige rum og dermed være mere åbne, end de er i dag. Skolegårde er store arealer, og dem er der brug for, at andre også kan benytte, når der kommer flere mennesker og mere pres på byen.«

Kommunerne kæmper om kagen

I 2027 vil København have 100.000 flere indbyggere end i dag, og det skaber behov for 45.000 nye boliger, viser en ny befolkningsprognose foretaget af Københavns Kommune.

De høje boligpriser får dog mange til at overveje at bosætte sig i en omegnskommune, forklarer Katrine Østergaard Bang.

»Københavns Kommune tænker mest på, hvad de kan gøre for at holde på folk, i stedet bør de tænke på at samarbejde med de omkringliggende kommuner,« siger hun og uddyber:

»De omkringliggende kommune har et kæmpe opland med en masse industriområder, som de gerne vil have omdannet til boliger. I den sammenhæng ville det give mening at supplere hinandens styrker og svagheder. Lige nu konkurrerer alle kommuner om at få deres del af kagen, men det ville højne kvaliteten, hvis man tænkte på samspillet og sørgede for, at det var let at komme til og fra med offentlig transport.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.