Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hashpiller bruges i stort omfang

450 sclerosepatienter har fået tilladelse til at bruge de såkaldte hashpiller, Marinol, til at dulme deres smerter. Efterspørgslen har været så stor, at hylderne på apotekerne er tomme.

Flere hundrede danske sclerosepatienter har fået tilladelse til at bruge de såkaldte hashpiller Marinol, der kan lindre deres smerter og spasmer.

Men efterspørgslen har været så stor, at producenten og leverandøren ikke har kunnet følge med, og derfor er flere patienter på det seneste gået forgæves, når de har henvendt sig på apotekerne for at få udleveret pillerne.

Dét oplyser Lægemiddelstyrelsen og den danske leverandør af Marinol, Solvay Pharma, der dog netop har skaffet et mindre parti til Danmark fra producenten i USA. Dermed skulle det fra i dag påny være muligt at få udleveret præparatet for de patienter, der har recept på det.

Lægemiddelstyrelsen gav i slutningen af september grønt lys for brug af Marinol i behandlingen af patienter med dissemineret sclerose. Siden har læger for ca. 600 patienter søgt om at få den særlige tilladelse, der kræves for at få udleveret Marinol. Heraf har ca. 450 fået tilladelsen.

»Efterspørgslen har været stor, og vi har ikke været i stand til at levere i det omfang, som man kunne ønske. Men med det parti, vi nu har fået hjem, skulle vi kunne klare os i hvert fald den næste måned. Og i løbet af første kvartal af 2004 forventer vi, at leveringen til det danske marked vil være helt normal,« siger medicinsk chef i Solvay Pharma Otto Jensen.

Forbrug eksploderet i USA
De danske sundhedsmyndigheder var længe skeptiske overfor brugen af Marinol i behandlingen af sclerosepatienter, fordi man mente, at der manglede dokumentation for effekten. Bl.a. Scleroseforeningen og flere politikere havde presset på for at få introduceret præparatet i Danmark. Men det var først, da et forsøg på Århus Kommunehospital dokumenterede, at Marinol havde en smertestillende effekt, at der blev åbent op for præparatet herhjemme.

Brugen af Marinol er også eksploderet i USA og Canada det seneste års tid, og det er ifølge den danske leverandør en medvirkende årsag til de knappe forsyninger til det danske marked. For at imødekomme efterspørgslen må producenten i USA således åbne endnu en fabrik, og hér mangler nogle godkendelser, før produktionen kan komme i gang.

Herhjemme har Marinol også i mindre målestok været brugt til uhelbredeligt syge kræftpatienter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.