Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Harepest fundet på Sjælland

For første gang siden 2003 er der konstateret harepest i Danmark. Sygdommen er dødelig for harer og ubehagelig, men ikke dødelig for mennesker.

Harepest er dødelig for den enkelte hare, men ikke en trussel for bestanden som helhed, siger dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet.
Harepest er dødelig for den enkelte hare, men ikke en trussel for bestanden som helhed, siger dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet.

For første gang siden 2003 er der fundet harepest i Danmark - nærmere betegnet i en hare, som blev fundet død på en mark ved Saltbæk Vig i Vestsjælland.

Harepest kan forårsage mange dødsfald hos harer og andre gnavere, men kan også findes hos andre dyr som fugle, katte og svin samt meget sjældent hos hunde. Sygdommen forårsager bylder og vævsdød i lunger, lever og milt hos dyrene, som ret hurtigt dør af blodforgiftning.

Også mennesker kan smittes, enten ved omgang med eller indtagelse af smittede dyr eller via myg og flåter.

- Sygdommen er meget ubehagelig at blive inficeret med, den giver influenza-lignende symptomer med feber og hævede lymfeknuder. Men den er ikke dødelig for mennesker, med mindre der er tale om svækkede personer, siger seniorforsker Tim Kåre Jensen fra Sektion for Bakteriologi, Patologi og Parasitologi ved DTU Veterinærinstituttet.

Sygdommen kan behandles med antibiotika. Men det er ikke altid, praktiserende læger i første omgang tænker på, at det kan være harepest, man er inficeret med.

- Så det er også derfor, vi nu går ud og advarer om, at den stadig er i naturen, siger Tim Kåre Jensen.

Harepest findes i naturen hele tiden, men blusser op i perioder med års mellemrum. Sygdommen er især almindelig i Sverige og Finland.

Overses af læger

- Herhjemme er det især jægere - og måske også deres koner, hvis de tilbereder vildtet - der er udsat for smitte, siger Tim Kåre Jensen.

Man skal være opmærksom på små hvidlige pletter eller bylder på dyrets lever, milt og lunger, som kan være tegn på harepest.

Truer ikke bestanden

Selv om harepest er dødelig for den enkelte hare, er det ikke en sygdom, der kan true harebestanden i Danmark, fortæller dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet.

- Haren har været på retur herhjemme de seneste 50 år, men det skyldes mange forskellige faktorer, og harepest rammer af ukendte årsager herhjemme kun få individer hist og pist, siger hun.

Det er først og fremmest ændrede driftsformer i landbruget, der er årsag til harens tilbagegang.

- De små græs- og roemarker, som i gamle dage var ideelle for haren med masser af mad og gemmesteder, eksisterer ikke mere. De store ensartede ensartede marker ikke optimalt for haren, siger hun.

Sygdom kan også spille en rolle, men ofte i kortvarige perioder. Selv om en sygdom har slået bestanden helt i bund, tager det ofte kun en sommer for de tilbageværende individer at reproducere bestanden op igen.

- Haren får de første killinger allerede i januar-februar og kan i løbet af en sæson nå at få tre-fire kuld med fire-fem killinger i hvert, fortæller Mariann Chriél.

Indsend døde harer

Harepest - eller tularæmi, som er den lægefaglige betegnelse - er en anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at hvis man finder en død gnaver, specielt harer, i naturen, kan man lægge dyret i en plasticpose og sende det til Veterinærinstituttet.

Men husk at tage handsker på eller på anden vis beskytte hænderne, så man ikke kommer i berøring med dyret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.