Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hardcore-rygerne har fået det endnu hårdere

Rygeloven har gjort det endnu sværere for de fysisk afhængige rygere at kvitte tobakken. »Hele deres dag handler om, hvornår de kan få den næste smøg,« siger rygestopkonsulent Maj-Britt Bjerre Koch.

Hun ser dem om morgenen, på vej til arbejde i deres biler, helt indhyllet i røg, mens de pulser den ene smøg i sig efter den anden – for de ved ikke, hvornår de får chancen for at ryge igen. Og hun møder dem i sin klinik, hvor stadig flere kommer for at få hjælp til at kvitte tobakken.

Maj-Britt Bjerre Koch er direktør for Rygestopkonsulenterne ApS i Hillerød og har gennem både egen erfaring og sit professionelle virke stor indsigt i rygeres psykologi. Hun deler rygerne op i to typer, den psyko-sociale ryger og den fysisk vaneafhængige ryger: »For de psyko-social rygere, som først og fremmest ryger for hyggens skyld, har rygeloven været god. Mange af dem har gerne villet holde op, nu har de fået det lille spark, der skulle til,« siger hun.

Men for de hardcore fysisk afhængige rygere har rygeloven været noget nær en katastrofe: »De har det virkelig svært. De kryber langs murene med deres smøger og planlægger deres dag ud fra, hvornår de kan ryge. Før i tiden sad de roligt og afslappet og nød en cigaret på vej til arbejdet. Nu pulser de løs i bilen og alle andre steder, hvor de har mulighed for det,« siger Maj-Britt Bjerre Koch.

Kun få færre rygere
Antallet af rygere er på fire år faldet svagt, fra 25,2 pct. af befolkningen i 2004 til 23,9 pct. i 2007. Men det er især de lette rygere, der har kvittet tobakken, mens antallet af storrygere det seneste år er steget, viser Sundhedsstyrelsens undersøgelse af danskernes rygevaner. I 2006 angav 56 pct. af rygerne, at de røg flere end 15 cigaretter om dagen. I 2007 var tallet vokset til 59 pct.

»Og faktisk ryger storrygerne endnu mere, end de gjorde før,« siger Maj-britt Bjerre koch. »På en måde har rygeloven gjort det endnu sværere for den fysisk afhængige ryger at holde op. Tidligere kunne f.eks. hoste måske motivere dem. Nu kan de ikke ryge nogen steder og må konstant lyve sig til en smøg. Mange må end ikke ryge i deres eget hjem, fordi loven har fået ægtefællen til at sige stop. Derfor skynder de sig at ryge »på forskud«, så snart de har mulighed for det, for de ved ikke, hvornår de får chancen igen. Det er i virkeligheden en mere risikabel rygeadfærd, der i højere grad fører til lungesygdom som KOL eller kræft.«

Rygestopkonsulenterne har haft travlt det seneste år, hvor mange virksomheder har tilbudt deres medarbejdere rygestopkurser:

»Det kan være både godt og ondt,« siger Maj-Britt Bjerre Koch. »Jeg tror, mange føler et pres. Det er take it or leave it, men det er ikke sikkert, motivationen er der lige her og nu, og så er chancen måske spildt. Mange virksomhedsledere har ikke forståelse for, hvor svært det er for den fysisk afhængige ryger at kvitte. Det lykkes ikke altid første gang.«

Alligevel er Maj-Britt Bjerre Koch overbevist om, at rygeloven rykker: »Men den kunne godt rykke endnu mere. Loven er for slap. Det ville være nemmere, hvis man simpelthen ikke måtte ryge i bygningen. Jeg synes godt, man kunne lave en fuldstændig rygepolitik om, at man ikke må udsætte nogen for passiv rygning. Men det ville kræve bedre hjælp til dem, der ikke selv kan holde op.«

Regeringens forebyggelseskommission kom tidligere på ugen med forslag om netop at stramme rygeloven med bl.a. flere forbud og restriktioner over for rygerne.

Maj-Britt Bjerre Kochs bog »Rygestop for livet« udkommer 15. august på Dansk Psykologisk Forlag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.