Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Har De talt »perker-dansk« i dag, unge mand?

Når unge nydanskere taler »araberslang« og siger »wallah« til hinanden, smitter det af på selv pæredanske unge. Det er med til at forny og variere det danske sprog, mener fagfolk.

»Wallah billa, du skylder mig para, habibi!«

I storbyerne er det danske sprog i rivende udvikling takket være lokale dialekter, som opstår når unge mennesker med forskellig etnisk baggrund blander dansk med for eksempel arabisk, somalisk, tyrkisk og engelsk i én sproglig pærevælling.

»Perkerdansk« kalder nogen sproggenren. Andre taler om »araberslang« eller »döner-dansk«. Sprogforskerne foretrækker dog betegnelsen »etnolekt«, altså en dialekt hvor et sprog blandes med udtryk fra en bestemt etnisk gruppe.

»Alle unge, der vokser op i København, Odense eller Aarhus kender til araberdansk. De opfatter det som ungdomsslang og forbinder det med unge med indvandrerbaggrund,« fortæller Pia Quist. Hun er lektor på Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet og har beskæftiget sig med araberslang siden 1999. I dag er hun overbevist om, at der er tale om et blivende fænomen.

Blandt de mest udbredte ord er »wallah«, »habibi« og »jalla«, som henholdsvis betyder »jeg sværger (ved Gud)«, »ven« og »kom nu«. Ifølge Pia Quist vinder de arabiske gloser også indpas blandt pæredanske unge, blandt andet fordi ordene – ofte i en noget karikeret form – spredes via populærkultur, massemedier, sangtekster og hiphop-lyrik – til gavn for det danske sprog, mener forskeren:

»Araberdansk giver et mere varieret og mangfoldigt sprog. Dansk er generelt et homogent sprog, hvor rigsdansk er udbredt over det meste af landet. Men i storbyerne findes der et mere varieret sprogbrug,« siger hun.

Berigelse af det danske sprog

Modersmål-Selskabet, som arbejder for at bevare og udvikle det danske sprog, er ligefrem begejstret over de nye etnolekter: »De beriger og udvikler det danske sprog og tilfører nye ord og begreber. På den måde er etnolekterne udtryk for en sproglig og kulturel fornyelse,« siger formand Jørgen Christian Wind Nielsen. Han understreger dog, at sprogfornyelsen kan blive problematisk, hvis den sker på bekostning af et sprogligt korrekt dansk.

»Det er kolossalt vigtigt, at de unge indvandrere også kan tale et ordentligt dansk. Både for at kunne begå sig i samfundet og for at kunne få et arbejde. Dér er man nødt til at beherske standarddansk både i skrift og tale,« siger han.

Blandingssprog er ikke bare et dansk fænomen. I Tyskland kan man i særlige områder i storbyerne høre på sproget, at landet har et stort mindretal med tyrkisk baggrund. I for eksempel Hamburg og Kreuzberg-kvarteret i Berlin taler mange beboere etnolekten tyrkisk-tysk. Også i USA er der eksempler på sejlivede etnolekter. Den særlige afroamerikanske måde at tale på, som sprogforskere kalder »African American Vernacular English« (AAVE), går flere hundrede år tilbage og er en af de ældste etnolekter i USA. Under mere hjemlige himmelstrøg kan nævnes den norsk-samiske etnolekt i Nordnorge.

Ifølge Pia Quist er det stadig for tidligt at sige, hvornår araberslang for alvor vil smitte af på rigsdansk. Ganske vist er et ord som »wallah« blevet ganske udbredt i Danmark, men det betragtes stadig som slang, forklarer hun.

Den vurdering deles af Dansk Sprognævn, som står for at opdatere Retskrivningsordbogen med nye ord. Seniorforsker Ole Ravnholt siger: »Hvis »wallah« bruges i det almindelige offentlige skriftsprog, vil vi overveje at tage det med. Men indtil videre optræder det stort set kun som gengivelse at talesprog, og derfor er det stadig kun marginalt til stede på skrift,« siger han.

Der er altså et stykke vej endnu, men det er ikke umuligt. Inshallah!
 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.