Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Handicappede får ret til at hyre personale med på ferie

God erfaring fra forsøg i kommuner gør, at handicappede på bosteder fra 2018 kan hyre personale med på ferie.

Frem til 2014 opkrævede en række kommuner betaling for, at handicappede kunne have ledsagere med på ferie. Men det viste sig at være ulovligt, slog Statsforvaltningen og det daværende Social- og Indenrigsministerium fast. Fra 2018 bliver det lovligt. Free/Colourbox
Frem til 2014 opkrævede en række kommuner betaling for, at handicappede kunne have ledsagere med på ferie. Men det viste sig at være ulovligt, slog Statsforvaltningen og det daværende Social- og Indenrigsministerium fast. Fra 2018 bliver det lovligt. Free/Colourbox

København. Handicappede på botilbud må fra 2018 få personale til at ledsage dem på ture og ferier mod betaling.

Det har Folketinget netop vedtaget.

Ordningen er et af 17 frikommuneforsøg, som regeringen udbreder til resten af landet. Forsøget begyndte i Gentofte Kommune i 2014 og ender 1. juli.

- Vi har haft gode erfaringer med ordningen. Der er omkring 32 personer, der har benyttet sig af muligheden og været glade for det.

- Idéen kommer fra en ansat på et botilbud, hvor nogle af beboerne har en del penge og gerne ville kunne bruge de penge på ekstra ferie, siger Bente Frimodt-Møller, socialudvalgsformand (K) i Gentofte Kommune.

Udviklingshæmmede har ofte behov for personale, der kender dem, da de kan have nedsat syn og intet sprog.

Personalet skal derfor kunne aflæse beboerne, lyder det fra formanden.

Ni danske kommuner blev fritaget fra særlige statslige regler og gennemførte 86 forsøg fra 2012 til 2015. Her blev igangværende forsøg - som forsøget med beboere på bostederne - forlænget til 1. juli 2017.

Blandt de 17 forsøg, som regeringen gerne vil udbrede, er forsøg med at forenkle regler for samtykke og bekæmpelse af kæmpebjørneklo også på listen.

Når børn i Fredensborg Kommune skal til samtaler eller undersøgelser hos sundhedsplejersken, har forældrene underskrevet samtykkeerklæringer, der gælder i hele skoleforløbet i stedet for at give deres samtykke løbende.

- Vi har mærket en stor forskel, da sundhedsplejerskerne sparer tid og ressourcer, og forældrene slipper for besvær, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

Fra 1. juli bliver et forsøg fra Vesthimmerlands Kommune til lov, så kommuner fremover kan fjerne kæmpebjørneklo på privat grund og sende regningen til ejeren, hvis ejeren eksempelvis ikke har reageret på kommunens opfordring til at bekæmpe planterne.

Det vil få både kommuner og borgere op på mærkerne i kampen mod planten, der overtager store arealer, mener borgmester Knud Kristensen (K).

- Jeg tror på, at vi i løbet af ganske få år får bugt med kæmpebjørneklo, siger han.

I 2016 er 44 kommuner udvalgt som nye frikommuner. De nye forsøg fortsætter til 2020.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.