Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Han gjorde livet på Jorden 300 millioner år ældre

Professor Minik Rosing holder meget af at spille amerikansk folkemusik på sin banjo, men han tager den ikke med om bord på »Vædderen«, når den i aften stævner ud på Galathea-ekspeditionen.

Foto: Keld Navntoft
Foto: Keld Navntoft

»Der er ingen grund til at genere de andre om bord, vi skulle gerne have det hyggeligt,« siger geologiforskeren, der i den internationale presse er den sjette mest citerede danske videnskabsmand efter navne som Niels Bohr og H.C. Ørsted.

»Det skyldes nok, at mit speciale, selve livets opståen, er umiddelbart salgbart,« siger Minik Rosing, der har opdaget spor af liv i et 3.800 mio. år gammelt grønlandsk klippestykke, fundet i Isua 150 km nordøst for Nuuk.

Dermed kunne han påvise, at der har været liv på Jorden i form af alger 300 mio. tidligere end hidtil dokumenteret, et arbejde, han har fået bevilling til at forske i de kommende fem år.

Minik Rosing er søn af den grønlandske tegner og forfatter Jens Rosing og boede, indtil han var tre år, afsondret fra omverdenen ved Godthåbsfjorden, hvor familien avlede rener. Han har fortalt, at han, da han for første gang kørte gennem København, undrede sig meget over, at ingen fangede de saftige duer, der fløj omkring ved Nørreport.

I dag jager han rensdyr og ryper, når han besøger sine to brødre i Nuuk eller på sine hyppige ekspeditioner til Grønland.

Han vendte tilbage til landet, da han var blevet student fra Helsingør Gymnasium, og han levede som fanger i en lille bygd, inden han begyndte at studere geologi i København.

God formidler
I studietiden kom han i studienævnet, hvor han meget ofte var den, der skar igennem til det væsentligste i en diskussion mellem lærerne og de studerende, så man kunne blive enige.

»Minik har et meget vindende væsen. Han tramper ind i folk uden at være anmassende. Han er meget lidt stresset, har tid til at høre på folk og er altid positiv over for andres ideer. Han er en god diplomat, men også en stor pædagog, når han underviser eller holder mere populære foredrag,« siger en af hans tidligere lærere og nu kollega lektor Erik Schou Jensen.

»Han kan formidle selv det mest sublime og vanskelige stof, så man forstår det, og han kan anskueliggøre eventyret i forskningen også over for lægfolk, fordi han fortæller så levende,« fortsætter Erik Schou Jensen.

Netop formidlingen er meget vigtig for Minik Rosing.

»Uden den har indsamling af data og forskning ingen værdi, og det betyder meget for éns egen fokusering, at man skal kunne forklare sig over for andre,« mener Minik Rosing.

»Formidling er en meget vigtig del af Galathea-ekspeditionen sammen med dataindsamling og ikke mindst samværet mellem forskere fra alle mulige fagområder. Det bliver utroligt inspirerende,« siger han.

Sammen med sin kone Tine, der er læge, har Minik Rosing børnene Salik på 20, Johanne på 17, der går i 2. G, og Frederik på 13 år, der går i 7. klasse.

Han blev med egne ord »chokeret«, da Salik meddelte, at han også vil være geolog. Salik, der har været med sin far på ekspeditioner i Grønland flere gange, begynder på studiet til september, selv om familien var overbevist om, at han skulle være historiker.

Ingen af børnene er med på Galathea-ekspeditionen, men Frederik kommer med, når Minik Rosing senere skal gæsteforelæse et halvt år på Stanford University ved San Francisco, hvor han tidligere har været gæsteforsker, ligesom han var på Harvard University i Boston, mens han studerede.

Han blev cand. scient. i 1984, hvorefter han var et år på Standford University, inden han tilbage i København blev lic. scient. i 1989. Efter et år som redaktør på Danmarks Radio blev han adjunkt, senere lektor og fra 1999 professor i geologi og geologichef ved Københavns Universitet og leder af Geologisk Museum på Øster Voldgade.

Amatør-eskimo
Minik Rosing har betegnet sig selv som en amatør-eskimo, der kan gøre mere for Grønland ved at forske i København end ved at arbejde deroppe.

Men han skal helst flere gange årligt til Grønland, hvor han elsker naturen og holder af en god jagt.

Som søn af billedkunstneren Jens Rosing, bror til maleren Ina Rosing og ven med maleren Per Kirkeby, der har været med som tegner på en af hans ekspeditioner, er Minik Rosing meget optaget af kunst.

Hans egen kreativitet kommer til udtryk, når han laver smykker af sølv og guld, måske med en enkelt sten? Men han interesserer sig også for litteratur og musik.

Minik Rosing blev tildelt Ebbe Muncks Hæderspris i 2001, Nesornaat, der er den grønlandske fortjenstmedalje i sølv, i 2002 og H.J. Rink Medaljen i 2005.

www.galathea3.emu.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.