Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Halvdelen af de nyuddannede i ægyptologi er arbejdsløse

På trods af uddannelser med høj ledighed, er det lysten, som skal drive uddannelsesvalg, siger de studerende.

48 procent af de studerende på uddannelsen ægyptologi ender med at uddanne sig til arbejdsløshed. På billedet ses toppen af Khefrons pyramide i Egypten, som i dag står tilbage som det eneste minde om pyramidernes engang mere markante, glatte og hvidt skinnende overflader. Free/Louise Schou Drivsholm/arkiv
48 procent af de studerende på uddannelsen ægyptologi ender med at uddanne sig til arbejdsløshed. På billedet ses toppen af Khefrons pyramide i Egypten, som i dag står tilbage som det eneste minde om pyramidernes engang mere markante, glatte og hvidt skinnende overflader. Free/Louise Schou Drivsholm/arkiv

De studerende på ægyptologi, som igennem studietiden har dykket ned i den egyptiske oldtid og tiden under faraoerne, har størst risiko for at ende som arbejdsløse, når den sidste eksamen er afsluttet.

Det viser en opgørelse fra Uddannelsesministeriet over dimmitendledigheden for nyuddannede.

Blandt de nyuddannede i ægyptologi er 48 procent ledige efter mellem ni måneder og knap to år.

Lige efter ægyptologi kommer uddannelsen assyriologi og uddannelsen æstetik og kultur med en ledighed på henholdsvis 46 procent og 44 procent.

Selv om det er vigtigt at have blik for, at studerende ikke bliver uddannet til arbejdsløshed, mener Sana Sahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, at det er centralt, at man kan vælge studie efter lyst.

»Det er enormt vigtigt, at vi giver de studerende mulighed for at træffe et valg på et oplyst grundlag. Jeg har dog en klar fornemmelse af, at de studerende vælger retning med den realistiske hat på og samtidig med lysten for øje,« siger Sana Sahin Doost.

»Det er vigtigt, hvis vi vil have dygtige, engagerede borgere, som brænder for deres felter og ikke har valgt noget af sur pligt,« siger hun.

I forsøget på at undgå, at der er uddannelser med systematisk overledighed blandt dimittenderne, er der loft over det antal studerende, som bliver optaget.

Det kaldes dimensioneringen, og målet er at flytte de studerende til uddannelser med bedre jobudsigter.

Det betyder eksempelvis, at der maksimalt kan blive optaget tre nye studerende på ægyptologi i 2017.

Uddanner man sig til til bandagist, læge eller sygeplejerske, er muligheden for at få et job god. Alle tre studier ligger blandt de uddannelser, hvor ledigheden er på blot én procent.

De nyuddannede, som tæller med i opgørelsen, er blevet færdig med deres videregående uddannelse mellem april 2012 og januar 2015. I den periode var der eksempelvis 18 studerende, som afsluttede ægyptologi.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.