Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Halvdelen af ældre over 70 år laver frivilligt arbejde

De ældre blev voksne i en tid, hvor det var en grundværdi at tage ansvar for samfundet, påpeger forsker.

Frivillig Fredag i Randers. Frivillige bliver hyldet for deres arbejde på Rådhustorvet.
Frivillig Fredag i Randers. Frivillige bliver hyldet for deres arbejde på Rådhustorvet.

København: Knap halvdelen af de danskere, der er over 70, laver nu frivilligt arbejde. Det er næsten en fordobling på to år.

For første gang er aldersgruppen lige så aktiv som alle de andre aldersgrupper, viser en ny undersøgelse fra Center for frivilligt socialt arbejde. Det skriver Kristeligt Dagblad fredag.

Danskere, der er over 70 i dag, blev voksne i 1960'erne og 1970'erne, en tid hvor det var en grundværdi at tage et ansvar for samfundet, påpeger professor Lars Skov Henriksen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

- Vi glemmer nogle gange, at frivillige ikke blot er arbejdskraft, men også rollemodeller for andre ældre. På den måde viser dagens ældre ikke blot en enorm livskraft, de skaber den også, siger han og påpeger, at ældre ofte hjælper andre ældre.

At flere ældre vælger at lave frivilligt arbejde skyldes desuden, at vi lever længere og bedre. Helbredsmæssigt er dagens ældre i gennemsnit 10 år yngre end deres faktiske alder.

Det samlede antal frivillighedstimer er steget med 15 millioner det seneste år for hele befolkningen. Danskerne i 40'erne er de mest aktive, men forskellen mellem aldersgrupper, og de to køn er næsten udjævnet.

Mens de ældre er blevet mere aktive, udfører de 16 til 29-årige mindre frivilligt arbejde, end de hidtil har gjort.

Forklaringen kan være, at de unge bliver senere færdige med deres uddannelser og venter længere med at få børn. Rigtig mange engagerer sig nemlig frivilligt i deres børns skole og fritidsaktiviteter.

- Man skal huske på, at meget frivilligt arbejde ikke begynder med blot at gøre godt for andre, men at forsvare det, man har, siger Lars Skov Henriksen.

- Hvis den tradition ikke holdes ved lige, kan vi langtfra være sikre på, at de kommende ældregenerationer vil bidrage med lige så megen frivillighed som den nuværende, advarer han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.