Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hallo, Magnussen og Wozniacki, hvad er ebola?

I 2014 ville vi vide mere om telefoner, sygdom og sportsstjerner, viser Googles danske årsopgørelse.

Tennisspilleren Caroline Wozniacki indtager førstepladsen på listen over mest googlede danske kvinder. På verdensranglisten i tennis indtager hun i øjeblikket en ottendeplads.
Tennisspilleren Caroline Wozniacki indtager førstepladsen på listen over mest googlede danske kvinder. På verdensranglisten i tennis indtager hun i øjeblikket en ottendeplads.

Hvad er ebola, rysteribs og ALS for en størrelse? De tre spørgsmål er alle på top ti over ting, som danskerne i 2014 forsøgte at finde svar på hos søgegiganten Google.
Ud over svar på livets små og store spørgsmål, var danskerne også interesserede i den nye iPhone, streamede TV-serier og Formel 1-køreren Kevin Magnussen.

Det fremgår af Googles årlige opgørelse over, hvad danskerne søgte efter i 2014, som Google har inddelt i otte lister.

På listen »mest voksende søgeord 2014« var den nye iPhone 6 i toppen, efterfulgt af sommerens fodbold-VM i Brasilien og skuespilleren Robin Williams, der i år begik selvmord i top tre.

Blandt årets mest populære søgeord var tre gamle lidt kedelige kendinge, nemlig Facebook, YouTube og Google.

Med søgninger på blandt andet ebola, den europæiske patentdomstol og Robin Williams’ selvmord, bruger vi søgemaskinen til at dykke ned i aktuelle nyheder, forklarer chef for Google i Danmark Morten Petersen.

»Vi følger den generelle nyhedsstrøm og vil gerne have flere informationer, når eksempelvis skuespilleren Robin Williams dør, eller når ebola bryder ud i Afrika. Og så kan vi se, at vi også i stigende grad er begyndt at interessere os for mere jordnære ting som for eksempel, hvor mange kalorier der er i en pizza eller i et æble,« siger Morten Petersen.

Tal med forbehold
Men Googles lister skal tages med et gran salt, pointerer Mads Thimmer, direktør i det teknologiske videnscenter Innovation Lab.

»Det interessante ved opgørelserne er også de tal, Google ikke fanger. Flere og flere søger efter informationer eller produkter på specifikke sider, som ikke figurerer på Googles lister. Skal du ud at rejse, bruger du en prissammenligner, vil du læse om bestemte nyheder, søger du måske i en avis eller et nyhedsmedie, og TV-serier søger du efter på Netflix eller lignende,« siger Mads Thimmer, der dog kalder tallene for »interessante«.

Særligt bider han mærke i, at seks ud af ti mest voksende søgeord i forhold til TV-serier kan streames på nettet, før de kan ses i TV. Det gælder bl.a. »True Detective«, »Orange Is the New Black« og »Game of Thrones«. Første- og andenpladsen indtages dog af Disney-serien »Violetta« og Ole Bornedals omdiskuterede TV-serie, »1864«, som kan ses på TV.

»Det er meget markant, at så mange serier er streaming,« siger han.

Også de danske mænd og kvinder er blevet rangeret efter danskernes interesse for dem på Google. Hos kvinderne indtager tennisspilleren Caroline Wozniacki førstepladsen. På verdensranglisten i tennis indtager hun i øjeblikket en ottendeplads.

Efter Wozniacki følger skuespilleren Bodil Jørgensen, der tidligere på året var i en alvorlig ulykke under en filmoptagelse på Mandø og dernæst Emma Pi, der i år vandt børnenes Melodi Grand Prix.

Blandt mændene er førstepladsen i år indtaget af Formel 1-køreren Kevin Magnussen, der er gået fra »forsvindende få søgninger« til at være nummer et i Danmark målt på søge-interesse.

EU-parlamentariker Morten Messerschmidt og sangeren Basim udgør en top tre blandt de hurtigst voksende søgninger blandt danske mænd i 2014.

Og for så at spare dig for selv at skulle søge – her er svarene på de tre spørgsmål fra indledningen: Ebola er en virussygdom, som indtil videre har kostet lige under 7.000 liv, særligt i Vestafrika. Rysteribs er ribs rørt med sukker, som blandt andet spises til steg eller desserter. Og ALS er en form for muskelsvind, der i 2014 blev sat fokus på med fænomenet »Ice Bucket Challenge«, hvor personer hældte vand ud over sig selv og donerede penge til forskning i sygdommen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.