Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hård motionstræning hæmmer kræfttumorers vækst

Forskere har vist, at cancertumorer hos mus vokser markant langsommere, hvis musene dyrker intensiv motion.

Intensiv motion som fx løb kan måske være gavnligt mod cancertumorer. (Arkivfoto)
Intensiv motion som fx løb kan måske være gavnligt mod cancertumorer. (Arkivfoto)

København: Danske forskere fra Center for Aktiv Sundhed (CFAS) under Rigshospitalet og Københavns Universitet har nu bevist, at intensiv motion hæmmer vækst i cancertumorer hos mus.

Det skriver Videnskab.dk tirsdag.

Forskerne har studeret forskellen på mus med kræft, der henholdsvis løb fire kilometer om dagen, og mus, der ikke løb. Studiet viser, at de motionerende mus havde 50-60 procent mindre tumorer efter tre ugers forløb.

- Vi har vist, at det der sker er, at mens musene motionerer, får de rekrutteret immunceller til blodbanerne, siger Pernille Højman, der er postdoc på CFAS, og som har stået i spidsen for studiet, der er støttet af midler fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer-kampagne.

- Immuncellerne finder så vej til tumoren og kan så kontrollere, hvor hurtigt tumoren vokser, siger hun til Ritzau.

Den intense træning betyder, at presset på de aktiverede muskler indirekte giver det sidste skub i cellernes kamp mod tumoren.

Under konditionstræning producerer musklerne såkaldt IL-6, der er et signalstof, som hjælper immuncellerne ind i tumoren.

Forsøgene viser også, at der skal en vis intensitet i træningen til for at opnå en effekt.

- Der skal en del til at få IL-6 til at stige. Det afhænger også af, hvilken fysisk form patienten er i. Jo dårligere form, des hurtigere producerer man IL-6. Jo bedre form, des langsommere, siger Pernille Højman.

Forskeren understreger, at forsøget kun er lavet på mus, men hun fortæller, at man ved, at raske mennesker også får rekrutteret immunceller og IL-6 ud i blodet under motion, og at man nu vil undersøge, om det samme gælder for cancerpatienter.

Resultaterne, som er opnået i samarbejde med Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital, er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.