Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

H.C. Andersens billedbog fra 1869 sælges for første gang

H.C. Andersens billedbog til og om den treårige Marie er vurderet til over en million kroner.

Uddrag af H.C. Andersens billedbog til Marie Henriques, 1869. Free/Bruun Rasmussens Kunstauktioner
Uddrag af H.C. Andersens billedbog til Marie Henriques, 1869. Free/Bruun Rasmussens Kunstauktioner

I efteråret 1868 lukkede H.C. Andersen sig inde og digtede, klippede og klistrede.

Resultatet blev en fantastisk illustreret rejsebeskrivelse på 184 sider, som han gav den lille pige Marie Henriques på hendes tre-års fødselsdag i 1869.

»Billedbogen kan uden at blinke kaldes et klenodie,« siger bogspecialist Lærke Bøgh, Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

»Den findes kun i ét originalt eksemplar og er et pragteksempel på H.C. Andersens enorme og helt unikke fortællerevne - både med pen og saks.«

»Vi ved, at han lavede flere billedbøger til sine venners børn, men Marie Henriques billedbog er én af de allersidste og måske allerfineste billedbøger, han lavede.«

Bogen er den sidste af sin art i privateje, og den har aldrig tidligere været udbudt til salg. Det sker på en auktion hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner 30. maj, hvor bogen er vurderet til en til halvanden million kroner.

Marie var datter af vekselererparret Martin og Therese Henriques, og familiens yngste stod Andersens hjerte så nær, at han i flere år kaldte Marie sin »kæreste«.

Historien, som Andersen digtede, handler da også om den lille Maries rejse ud i verden sammen med sin strikse barnepige Sidse.

H.C. Andersen har på sine ældre dage i årene 1850-1870 fremstillet flere berømte billedbøger.

Man kender i dag til 19 forskellige bøger, hvoraf Andersen lavede de 9 selv og resten i samarbejde med blandt andet sin gode ven Adolph Drewsen og Mathilde Ørsted.

Marie Henriques billedbog, er blandt de 9, som Andersen lavede alene, oplyser Lærke Bøgh.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.