Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønlandsk valgresultat vakler efter nyt kæmpeunderskud

Partiet Siumut stod til at blive største parti efter grønlandsk valg, men offentliggørelsen af et millionunderskud i landskassen kan vende valgresultatet på hovedet, vurderer chefredaktør.

Valgmøde i Nuuk før det grønlandske valg afholdes. Fra venstre: Aqqaluaq B. Egede (IA), Sara Olsvig (IA), Mette Rasmussen (Siumut), Kim Kielsen (Siumut).
Valgmøde i Nuuk før det grønlandske valg afholdes. Fra venstre: Aqqaluaq B. Egede (IA), Sara Olsvig (IA), Mette Rasmussen (Siumut), Kim Kielsen (Siumut).

»Ingen ved, hvad der kommer til at ske.«

Sådan siger chefredaktør på den grønlandske avis Sermitsiaq AG, Poul Krarup, torsdag, efter det onsdag - to dage før valget - kom frem, at landskassen formentligt får et underskud på over 275 millioner kroner for 2014. Det er mod et forventet overskud på finansloven på 21 millioner kroner.

Siumut med Kim Kielsen (SIU) i spidsen havde ellers rejst sig efter bilagsskandalen, som tidligere på året fik daværende leder, Aleqa Hammond, til at forlade grønlandsk politik. Partiet stod ifølge den seneste meningsmåling lavet af Sermitsiaq AG til at blive det største parti ved valget fredag. Men så sprang bomben.

»Det viser sig, at der er et alt for stort forbrug i forhold til budgettet i landskassen, og det er slet ikke godt for Siumut at få den i hovedet lige nu,« konstaterer chefredaktøren.

Oplysningerne om underskuddet i landskassen kan blive udslagsgivende for tvivlerne i meningsmålingerne. og det kan komme til at vende op og ned på hele valgresultatet, at underskuddet er væsentligt større end tidligere oplyst. Det offentliggjorte tal er tilmed fra september, så der mangler endda den sidste del af af året, hvilket kan gøre underskuddet endnu større, forklarer Poul Krarup.

»Det vil påvirke finansloven for 2015, fordi det handler om indtægter til samfundet, og råderummet i 2015 bliver nu væsentligt mindre. Alt det her er en konsekvens af Siumuts politik, og en del af dårlig regeringsførelse, hvor man ikke har fulgt forsigtighedsprincippet og regnet med alt for store indtægter, da man lagde budget« fastslår han.

Netop økonomi har sammen med arbejdsløshed været et af valgkampens helt store brændpunkter, og underskuddet vidner ifølge chefredaktøren om sjusket arbejde med økonomien fra regeringens side. Han er overbevist om. at Siumut vil blive angrebet af både Hans Enoksen fra Parti Naleraq og oppositionens formand i Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig (IA), når den sidste landsdækkende valgdebat inden valget finder sted torsdag aften.

Sara Olsvig har i flere år været udpeget som IAs favorit og viste allerede sin standhaftighed, da hun pressede på for udskrivelse af valg efter hele bilagsskandalen. En anden kandidat i valgringen er tidligere og længst siddende landsstyreformand i nyere tid for Grønland, Hans Enoksen fra Parti Naleraq. Han er flere gange er blevet betegnet som valgets »joker«, fordi han ifølge meningsmålingerne vil komme til at stå med de afgørende mandater, men ingen ved i hvilken retning, han vil gå med mandaterne, forklarer Poul Krarup.

De to kandidater vil helt sikkert stikke til Kim Kielsen, og selvom chefredaktøren torsdag ikke tør spå om valgresultaterne, er han sikker på en ting:

»Det her vil få konsekvenser for Siumut og kan komme til at påvirke valgresultatet.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.