Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønlandsk eksborgmester dømt for at skyde sin niece

Eksborgmester og landstingsmedlem 73-årige Jakob Sivertsen er dømt for at dræbe sin niece med bjørneriffel.

Eksborgmester og landstingsmedlem 73-årige Jakob Sivertsen er dømt for at dræbe sin niece med bjørneriffel.
Eksborgmester og landstingsmedlem 73-årige Jakob Sivertsen er dømt for at dræbe sin niece med bjørneriffel.

Den tidligere borgmester i Ammassalik og landstingsmedlem for Atassut, 73-årige Jakob Sivertsen, er dømt for drab.

Det oplyser Grønlands Radio (KNR), der har fået indsigt i retsdokumenterne fra Sermersooq Kredsret i den østgrønlandske sag.

Den tidligere politiker har erkendt, at han fredag 13. januar i år skød sin 29-årige niece i brystet med en kraftig riffel i sit hjem i Tasiilaq.

Han hævder dog ifølge KNR, at han forsøgte at skyde hende i armen, men gled i skudøjeblikket.

Forud for drabet havde den unge kvinde sparket på eksborgmesterens dør og knust en rude i hans hjem.

Ifølge et vidne i sagen ville hun have udleveret sin mobiltelefon.

Da kvinden kom ind i huset truede den ældre mand med at skyde hende, hvis hun ikke forsvandt, men hun fortsatte med at bede om sin telefon.

Så skød han hende.

Med henvisning til kvindens aggressive optræden hævder Jakob Sivertsen, at han skød i nødværge, men det fandt retten ikke bevist.

At han efter eget udsagn forsøgte at ramme niecen i armen, hjalp ham heller ikke, da et sådant skud med en riffel, der normalt bruges til at skyde isbjørne og andre store fangstdyr med, ifølge retten lige så vel kunne være dødbringende.

Sivertsen blev derfor idømt en straf på seks års anbringelse på en anstalt - en dom han har anket.

Det er normalt i det grønlandske retssystem, at strafniveauet for forbrydelser ligger under niveauet for tilsvarende forbrydelser i Danmark, hvor et drab som udgangspunkt udløser en straf på 12 års fængsel.

Jakob Sivertsen har tidligere trukket overskrifter i medierne, da han i 2005 kom i klammeri med personale fra Air Greenland, der ikke ville lade den stærkt berusede Sivertsen boarde et fly.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.