Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønland vil eksportere uran

Hvis det grønlandske selvstyre ønsker det, er et flertal i regeringen klar til at tillade udvinding og eksport af uran.

Efter 25 års modstand mod atomkraft og uranforurening er et flertal i Folketinget for første gang klar til at ophæve den såkaldte nultolerance over for uran, skriver Politiken.

Dermed er muligheden åbnet for udvinding i verdens femtestørste uranforekomst i Kvanefjeld i det sydlige Grønland.

Uran er et biprodukt ved udvindingen af flere værdifulde og strategisk vigtige metaller til for eksempel produktion af mobiltelefoner. Det bliver brugt både til kerneenergi og i atomvåben. Derfor skal det danske folketing høres i forbindelse med den sikkerhedspolitiske betydning, før forbuddet kan ophæves.

Socialdemokraterne og Radikale vil ikke modsætte sig et grønlandsk ønske, så længe internationale regler om kontrol med uran respekteres.

- Socialdemokraterne går ind for, at konventionerne skal overholdes. Men det, som konventionerne giver mulighed for i lovlig udvinding og lovlig handel og distribution – det kan man udnytte, siger grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

De Radikale er enige.

- Man bør gå positivt ind i det. Vi vil være tilbage i en meget mærkelig dansk rolle, hvis vi blokerer et grønlandsk ønske, siger udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersen (R).

Det grønlandske råstofdirektorat kommer til foråret med en redegørelse, der skal beskrive uranbrydnings påvirkning af folkesundheden og miljøet. Hvis rapporten ikke indeholder større anmærkninger, vil et flertal i det grønlandske landsting stemme for uranbrydning.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.