Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønland inviterer Danmark med i råstofeventyr

Den grønlandske selvstyreformand lukker op for, at Danmark kan få del i jagten på råstoffer i Grønland. Han foreslår en fælles kommission.

»Hvis man mener, at dansk kapital er fraværende i nye aktiviteter i Grønland, betyder det vel, at man skal gøre sig konkrete overvejelser om, hvor man skal være med, frem for at pege fingre ad Grønland,« siger Grønlands landsstyreformand Kuupik Kleist.
»Hvis man mener, at dansk kapital er fraværende i nye aktiviteter i Grønland, betyder det vel, at man skal gøre sig konkrete overvejelser om, hvor man skal være med, frem for at pege fingre ad Grønland,« siger Grønlands landsstyreformand Kuupik Kleist.

Efter at Kina og Sydkorea har vist interesse for at investere milliarder i jagten på råstoffer i Grønlands undergrund, opfordrer Grønlands selvstyreformand nu den danske regering og de danske pensionsfonde til også at komme på banen.

For hvis danskerne er bekymrede over kinesernes mulige milliardindtog, så må de selv byde ind med noget kapital, siger Kuupik Kleist (IA) ifølge Politiken.

- Der er en undertone af ærgrelse over, at man ligesom ikke er med længere. Men det kræver jo en aktiv indsats at være med og ikke hvile på laurbærrene, som en stor del af den danske offentlighed mener, at man kan. Hvis man mener, at dansk kapital er fraværende i nye aktiviteter i Grønland, betyder det vel, at man skal gøre sig konkrete overvejelser om, hvor man skal være med, frem for at pege fingre ad Grønland, siger han.

I en kronik i Politiken opfordrer han til, at Grønland og Danmark nedsætter en fælles kommission, som inden for et halvt år skal komme med forslag til, hvordan de to lande sammen skal udnytte den viden, der gennem mere end 130 år er oparbejdet om Grønlands undergrund.

Hvad det præcist skal munde ud i, giver kronikken ikke noget bud på, men i et interview med Politiken antyder Kuupik Kleist, at han gerne modtager bud på, hvordan danske penge kan bidrage til at finde de eftertragtede råstoffer.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder en fælles arbejdsgruppe er »en god ide«.

- Hvis landsstyret ønsker et styrket samarbejde mellem Danmark og Grønland på råstofområdet, er regeringen naturligvis åben over for at drøfte det, skriver hun i en mail til Politiken.

Også Grønlandsordførerne for De Radikale og Konservative er positivt stemt.

Per Stig Møller (K) kalder det »en god udstrakt hånd«, der kan være med til at »tackle de sikkerhedspolitiske og råstofpolitiske konsekvenser af det, der sker i øjeblikket«.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.