Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønland boykotter Arktisk Råd

Grønland vil have sit eget sæde i Arktisk Råd og ikke bare stå i skyggen af Danmark. Derfor har den nye landsstyreformand valgt at boykotte dagens ministermøde.

Grønlands landsstyreformand, Aleqa Hammond, vil i protest mod Arktisk Råd ikke deltage i ministermøde i Kiruna i dag.
Grønlands landsstyreformand, Aleqa Hammond, vil i protest mod Arktisk Råd ikke deltage i ministermøde i Kiruna i dag.

Den grønlandske regering har valgt at boykotte ministermødet i Arktisk Råd i svenske Kiruna i dag, fordi man ønsker at være direkte med i forhandlingerne i rådet og ikke blot stå i skyggen af Danmark. Samtidig sætter Grønland sit arbejde i Arktisk Råd i bero, indtil der er »fundet en løsning«.

Flere lande i Arktisk Råd er ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq imod, at oprindelige folk inden for de forskellige nationalstaters grænser deltager i forhandlingerne på regeringsniveau. Det gælder blandt andre Sverige, som i dag afslutter sit toårige formandskab, samt Canada, der overtager formandskabet.

»Vi vil sidde med ved bordet, når der forhandles om vores forhold,« siger Grønlands landsstyreformand, Aleqa Hammond, til Sermitsiaq.

Indtil svenskerne overtog formandskabet i 2011, havde Danmark tre stole ved forhandlingsbordet med en repræsentant for hver del af rigsfællesskabet, Færøerne, Danmark og Grønland. Men da svenskerne overtog, fik rigsfællesskabet kun én stol, og Grønland og Færøerne fik lov til at sidde bagved, men altså ikke direkte ved forhandlingerne.

»Det har vi i Danmark, Grønland og Færøerne protesteret imod, uden at det hjalp. Vi frygter, at denne situation vil fortsætte under det kommende canadiske formandskab. Derfor mener jeg, at vi er nødt til at gøre noget drastisk,« siger Aleqa Hammond.

Rigsfællesskabets delegation kræver derfor to stole ved forhandlingsbordet fremover. Én til Danmark og én til Grønland.

»Vi mener, det er af stor betydning for Grønlands befolkning og det grønlandske samfund, at vi er direkte med i forhandlingerne om forholdene i Grønland. Arbejdet i Arktisk Råd er meget vigtigt for os, og vi vil ikke nøjes med at være med på sidelinjen. Indtil det accepteres, at vi kommer med, sætter vi arbejdet i Arktisk Råd i bero,« siger Aleqa Hammond til Sermitsiaq.

Med Grønlands beslutning bliver der nu ifølge Formandens Departement under Grønlands selvstyre indledt en reel forhandlingsproces med det nye canadiske formandskab for hurtigst muligt at sikre tilfredsstillende rammer for Grønlands fremtidige deltagelse i Arktisk Råds arbejde.

På onsdagens møde, hvor blandt andre den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, deltager, overdrages formandskabet for Arktisk Råd fra Sverige til Canada. Rådets otte medlemmer tæller Danmark/Grønland, Norge, Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Rusland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.