Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gravide oplever at blive presset til abort

Flere ressourcesvage gravide kvinder føler, at de bliver presset af kommunen til at få foretaget abort, lyder det fra advokater. Og det er ikke lovligt, hvis socialrådgiver motiverer til abort, vurderer ekspert.

En række advokater fortæller, at socialrådgivere i flere tilfælde presser ressourcesvage kvinder til at få foretaget abort, og ifølge en ekspert er det ikke lovligt, skriver DR Nyheder, der har lavet en rundspørge blandt advokater, der viser, at socialrådgivere motiverer unge kvinder til abort.

- Det sker hver anden måned, at jeg bliver ringet op, hvor det er situationen, fortæller advokat Lars Buurgaard Sørensen fra Brønderslev til DR Nyheder.

Han mener, at kommunernes praksis er grotesk.

Rasmus Hedegaard, som er advokat i Aarhus, er enig i kritikken og bliver kontaktet omkring problematikken hver måned.

- Det der forarger mig er, at man nærmest med en trussel, der hedder, at hvis du ikke får foretaget en abort, så har jeg som socialrådgiver tænkt mig at få forvaltningen til at tvangsfjerne dit barn. Det hænger slet ikke sammen. Du må ikke sidde med sablen i den ene hånd, og så samtidig skulle være en tryg base for vejledning for borgeren, siger Rasmus Hedegaard til DR Nyheder.

Ifølge ekspert Trine Schultz, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, giver loven socialrådgiverne mulighed for at vejlede og oplyse om det scenarium, der venter, hvis der er et barn på vej.

- Men derfra er der jo langt til at gå ind og give nærmere rådgivning omkring abort. Den opgave ligger jo i et helt andet regi. Det er sundhedsmyndighederne, der kan rådgive om det, siger hun til DR Nyheder.

Peter Brügge, der er leder for socialrådgiverne i Randers Kommune, har fået fremlagt advokaternes kritik af en helt konkret sag i kommunen, men mener ikke, at kommunen har gjort noget galt.

- Jeg mener, det er i orden at snakke om abort. For abort er en mulighed. Dermed ikke sagt, at vi skal presse nogen eller overmotivere, men de skal have en forståelse af de konsekvenser, det kan få, siger han til DR Nyheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.