Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

GPS skal spore danske kongeørnes færd, når de forlader rede

En GPS-sender kan vise, hvor kongeørnen søger hen, og hvordan den bruger landskabet.

København: Når en dansk kongeørn flyver fra Nordtyskland tilbage til Danmark, kan man nu følge dens færd via en GPS-sender, som er monteret på ørnens ryg.

Det er en del af et projekt fra Statens Naturhistoriske Museum, som skal kortlægge tre kongeørnes færd.

Projektet skal blandt andet undersøge, hvorfor bestanden af kongeørne ikke vokser, oplyser Anders Tøttrup, der er lektor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Statens Naturhistoriske Museum.

- For cirka 20 år siden slog kongeørnen sig ned i Danmark, og siden er bestanden ikke vokset.

- Vi skal nu finde ud af, hvad der sker med ungerne, når de flyver fra reden. Flyver de væk fra Danmark eller dør de, inden de når den ynglemodne alder?, siger han.

Det seneste GPS-signal viser, at en af de tre ørne netop er fløjet over Aabenraa i Sønderjylland på vej tilbage til Danmark efter at have været på vintertur til Nordtyskland.

Ifølge hanørnens GPS fløj den fra sit fødested Høstemark i Nordjylland i oktober 2015.

Ørnen, der er opkaldt efter sit fødested, fløj mod syd og brugte vintermånederne på at udforske Slesvig-Holsten.

Den ene af de to andre ørne i projektet er en hunørn. Hun fløj fra reden i oktober ligesom hannen og tog turen til Nordtyskland. Ørnen er endnu ikke vendt tilbage til Danmark.

Den tredje ørn er blevet set flere gange i nærheden af fødestedet i Nordjylland og har kun leveret meget lidt data til projektet.

Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvorfor bestanden af kongeørne ikke er vokset, men Anders Tøttrup har et par gæt.

- Det vil tage nogle år, før vi ved det, men vi kan gætte os til, at det enten er, fordi ungerne ikke overlever, til de bliver ynglemodne, eller fordi der ikke er plads nok til kongeørnene, siger han.

Han påpeger, at kongeørnens habitat typisk er store skove og bjerge, hvilke der ikke er meget af i Danmark.

Anders Tøttrup besøgte ørnenes rede, to uger før fuglene var flyveklare for at montere GPS'erne på ryggen af dem.

GPS-senderen vejer 80 gram og sættes på fuglen som en lille rygsæk. Den oplades af solceller og vil i teorien sende hele fuglens levetid.

To af ørnenes GPS-signaler kan ses på et kort på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima's hjemmeside.

Kongeørne er fredet i Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.