Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

GPS afslørede hemmelig rumænsk agent på tyvetogt

Chauffør har deltaget i kriminalitet flere steder i Europa for at infiltrere mafianetværk, har han fortalt.

Et par entreprenørmaskiner var forsynet med GPS, og derfor nåede to rumænske lastvognschauffører ikke langt væk med deres udbytte i december 2013.

Mændene havde en nat stjålet i alt seks teleskoplæssere fra Nicolaisen & Larsen i Ulfborg og var kørt mod syd.

På en rasteplads mellem Hamburg og Bremen slog politiet til. Men ordensmagten fik ikke kun fat i to stortyve.

Den ene slog ud med armene. Han var agent for det rumænske politi, fortalte han.

Det var hans hjemlands myndigheder, der havde bedt ham om at infiltrere et mafialignende netværk, der bestilte tyveri af entreprenørmaskiner i Danmark, lød hans forklaring.

Desuden havde han i den foregående måned - og uden medvirken af andre - stjålet tre maskiner fra Scantruck i Skive, fortalte han.

Men danske myndigheder havde ikke givet tilladelse til, at han deltog i den grove kriminalitet. Arrangementet var i strid med danske regler, og derfor var der tale om ulovlig efterforskning, lød konklusionen.

Mandens historie var ikke tom snak. På et møde med danske betjente bekræftede rumænsk politi hans opgave som agent.

Manden er en erfaren herre. Han har også deltaget i kriminalitet i Frankrig og Spanien efter aftale med sit hjemlands myndigheder, har han fortalt i flere retsmøder.

Desuden har han været med til at smugle cigaretter fra Tyrkiet over Bulgarien til Rumænien. I den sag var en mafiachef i Grækenland indblandet, har han fortalt i retsmøder i Danmark.

Af og til får han 300-400 euro af politiet for sin hjælp. Og ikke mindst har han fået garanti om, at han ikke ville blive straffet.

I Danmark var anklagemyndigheden dog ikke med på aftalen. Han blev tiltalt for de to tyverier, men i både byret og landsret er det endt med frifindelse. Han var i god tro, lyder domstolenes argument.

Derimod blev den anden chauffør fra tyveriet i Ulfborg idømt fængsel i et år og ni måneder og udvist.

Endnu er der dog et hængeparti i affæren. De tre maskiner fra Skive kørte agenten hele vejen til den ungarsk-rumænske grænse, hvor serienumrene blev fjernet. Siden har de været forsvundet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.